Pasta z zielonej soczewicy

3

Wegańska pasta z soczewicy. Przygotowuje się ją dość szybko dlatego często się u nas pojawia. Soczewicy nie trzeba długo moczyć więc pasta nie wymaga wcześniejszego planowania. W domu kanapki jemy rzadko ale czasami zdarza mi się za nimi zatęsknić i wtedy ta pasta jest idealna. Nadaje się także na kanapki na drogę.

Aktualnie jesteśmy w Szwecji, gdzie kanapek jemy zdecydowanie więcej, bo warzywa są tu bardzo drogie i niestety jemy ich mniej. Bardzo zasmakował nam chrupiący pełnoziarnisty chleb żytni, którego dodatkową zaletą jest cena :) Bardzo duża paczka kosztuje tylko 5zł.

Składniki:
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 5 suszonych pomidorów z oleju
– 1/4 szklanki oleju z pomidorów
– sól, pieprz

Soczewicę zamocz na 30 minut we wrzątku, następnie ugotuj do miękkości (około 15 minut). Zmiksuj z olejem i przyprawami, dodaj drobno pokrojone pomidory i wymieszaj. Jeżeli pasta jest za gęsta możesz dodać trochę wody lub więcej oleju.

Ja kupuję suszone pomidory w Lidlu, są bardzo aromatyczne i nie trzeba ich dużo aby pasta dobrze smakowała.

Smacznego :)

3 Responses

  1. Natalia

    Oo robiłam taką ale z czerwonej soczewicy, niebo w gębie. Nadziałam nią naleśniki ale na chleb też super.

    Odpowiedz
  2. devi

    Tez zrobilam z czerwonej, bo tylko taka mialam…ale super naprawde, lepsza od fasolowej, ale mam pytanie :) co myslicie o dodaniu papryki surowej i czosnku, a moze nawet sezamu i sloneczniku dla urozmaicenia :) pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *