Pesto z natki pietruszki - Jak Zdrowo Żyć

Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

Natka pietruszki zawiera dużo witamin A i C, a także żelaza, wapnia i potasu. Warto więc ją jeść w większych ilościach niż tylko do dekoracji potraw. Sposobem na zjedzenie dużej ilości pietruszki jest przygotowanie pesto. To moje pierwsze podejście i jestem pozytywnie zaskoczona jak szybko i łatwo je się robi. Na pewno będę do niego wracać. Polecam 🙂

Składniki:
– 1 pęczek pietruszki
– 100ml oliwy z oliwek
– 1/2 szklanki ziarenek słonecznika
– 2 łyżki soku z cytryny
– łyżka płatków drożdżowych
– sól, pieprz

1. Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą.

2. Składniki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej przypraw. Gotowe 🙂

Pesto można zjadać ze świeżym pieczywem, tostami lub makaronem.

pesto2

6 Comments

  • gosiamil Posted 3 października 2014 00:50

    A po co się dodaje płatki drożdżowe?

    • Marysia Pabich Posted 3 października 2014 08:31

      Płatki drożdżowe podkreślają smak potraw, mają lekko słony, serowy smak. Mówi się, że to naturalny wzmacniacz smaku, zdrowa alternatywa dla glutaminianu sodu. Są pyszne, ja dodaję do większości rzeczy które gotuję 🙂

      Dodatkowo zawierają witaminy z grupy B i minerały. Także same plusy 🙂

      Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, minusem jest tylko cena.

  • Kuba Posted 30 października 2014 09:40

    Wczoraj, wieczorem miałem troszkę czasu i zrobiłem pesto. PYCHA !!!

    • Tomek Pabich Posted 30 października 2014 09:42

      Dobry wybór. Ja osobiście wolę pastę z soczewicy i pyszną, chrupiącą bułeczkę pełnoziarnistą 🙂

  • Dorota Posted 10 września 2015 20:26

    Właśnie zrobiłam i jem. Ma piękny kolor, jest pyszne i bardzo zdrowe, idealne na zimę, będzie mi często towarzyszyło 🙂 Życzę miłego wieczoru.

    • Marysia Pabich Posted 10 września 2015 22:09

      Ja dzisiaj robiłam pesto z jarmużu 🙂 Też jest pyszne 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *