Pesto z natki pietruszki

6

Natka pietruszki zawiera dużo witamin A i C, a także żelaza, wapnia i potasu. Warto więc ją jeść w większych ilościach niż tylko do dekoracji potraw. Sposobem na zjedzenie dużej ilości pietruszki jest przygotowanie pesto. To moje pierwsze podejście i jestem pozytywnie zaskoczona jak szybko i łatwo je się robi. Na pewno będę do niego wracać. Polecam :)

Składniki:
– 1 pęczek pietruszki
– 100ml oliwy z oliwek
– 1/2 szklanki ziarenek słonecznika
– 2 łyżki soku z cytryny
– łyżka płatków drożdżowych
– sól, pieprz

1. Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą.

2. Składniki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej przypraw. Gotowe :)

Pesto można zjadać ze świeżym pieczywem, tostami lub makaronem.

pesto2

6 Responses

    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Płatki drożdżowe podkreślają smak potraw, mają lekko słony, serowy smak. Mówi się, że to naturalny wzmacniacz smaku, zdrowa alternatywa dla glutaminianu sodu. Są pyszne, ja dodaję do większości rzeczy które gotuję :)

      Dodatkowo zawierają witaminy z grupy B i minerały. Także same plusy :)

      Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, minusem jest tylko cena.

      Odpowiedz
  1. Dorota

    Właśnie zrobiłam i jem. Ma piękny kolor, jest pyszne i bardzo zdrowe, idealne na zimę, będzie mi często towarzyszyło :) Życzę miłego wieczoru.

    Odpowiedz

Odpowiedz na „Marysia PabichCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *