Pesto z jarmużu z kaszą jaglaną

6

Kaszę jaglaną jemy przeważnie na słodko z owocami lub bakaliami. Tym razem trochę mi jej zostało od naleśników i wykorzystałam ją do obiadu.

Miałam w lodówce kilka liści jarmużu i przypomniał mi się przepis na pesto z jarmużu z bloga Jadlonomia. Pominęłam w nim płatki chili, których nie miałam, ale i tak wyszło pyszne. A połączenie z kaszą jaglaną było strzałem w 10! W kilka minut miałam gotowy obiad, wystarczyło tylko dołożyć surówkę :) A jarmuż ma w naszym domu kolejne zastosowanie, do tej pory przeważnie kończył w zielonych koktajlach.

Jarmuż i kasza jaglana, czy można sobie wyobrazić zdrowsze połączenie? :)

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 2 szklanki pociętego na paski świeżego jarmużu
– 1/2 szklanki orzechów nerkowca
– 1/4 szklanki oleju
– skórka otarta z cytryny
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– sól, pieprz

Wykonanie:

1. Jarmuż umyj i wyrwij twardą łodygę. W tym celu złóż liść na pół i jedną ręką trzymaj łodygę, a drugą odrywaj liść, to szybszy i prostszy sposób niż jej wycinanie. Liście pokrój na drobne kawałki.

2. Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca (mieszaj aby się nie przypaliły). Skórkę z cytryny wyszoruj i zetrzyj na tarce o drobny oczkach.

3. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do połączenia.

4. Na suchą patelnię przełóż kaszę jaglaną (ugotowaną na sypko i ostudzoną), dodaj pesto. Wymieszaj i podgrzewaj aż całość będzie ciepła.

Tak przygotowaną kaszę jedliśmy z surówką z czerwonej kapusty. Ale pesto możesz także zjeść z makaronem lub pieczywem. Zamknięte w słoiku możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce.

pesto z jarmużu

pesto z jarmużu

6 Responses

  1. Ania_S

    Patrząc na składniki to musi być wspaniałe !! Nigdy nie jadłam pesto z dodatkiem kaszy jaglanej, ale to tylko pokazuje, że ona nadaje się do wszystkiego :)

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Myślę, że akurat w tym pesto to bardzo ważny składnik. Możesz spróbować z sokiem z cytryny. Ja szoruję porządnie skórkę płynem do mycia naczyń i ciepłą wodą i taką jemy, ale też nie jemy tego pesto często.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *