Pieczona brukselka

5

Brukselka ma bardzo charakterystyczny smak, dlatego albo się ją lubi, albo omija szerokim łukiem. Dla mnie zawsze brukselka kojarzyła się z zupą jarzynową. W takiej postaci jadłam ją najczęściej w rodzinnym domu, przedszkolu i na różnych obozach.

Kilka lat temu odkryłam, że brukselkę można również jeść na surowo. Poszatkowana jak kapusta, z dodatkiem tartej marchewki i jabłka tworzy pyszną surówkę. Surowa brukselka smakuje zupełnie inaczej niż ta ugotowana.

A jeszcze inaczej smakuje pieczona brukselka, koniecznie z dodatkiem płatków drożdżowych. Bardzo często pieczemy w domu ziemniaki, bataty, dynię buraki, a jesienią również brukselkę.

Składniki:
– 20 brukselek
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka płatków drożdżowych

Wykonanie:
1. Brukselki umyj i usuń z nich zewnętrzne liście.

2. Pokrój na ćwiartki lub połówki.

3. W misce wymieszaj z oliwą i płatkami drożdżowymi.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 20-30 minut. Brukselki powinny być przyrumienione, ale nie spalone.

Smacznego :)

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book
z przepisami na śniadania
zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

5 Responses

Odpowiedz na „ZdrowoCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *