Pieczone pieczarki portobello z ciecierzycą i warzywami

5

Mam dla Was kolejny przepis z pieczarkami, a może bardziej inspirację niż przepis, bo pieczone pieczarki portobello można przygotować na wiele sposobów.

Na duże pieczarki (jeśli nie uda Ci się kupić portobello, to możesz wyszukać duże okazy zwykłych pieczarek), kładziemy dowolny farsz i zapiekamy całość w piekarniku.

Farsz może być warzywny, możesz wykorzystać pokruszone tofu lub rośliny strączkowe. Ja zaplanowałam pieczone pieczarki na obiad i chciałam, żeby znalazły się w nich strączki, dlatego postawiłam na ciecierzycę.

Do ciecierzycy, zmiksowanej z przyprawami, dodałam surowego pomidora i szczypiorek. Możesz wrzucić dowolne inne warzywa, a ciecierzycę zamienić na soczewicę lub fasolę. Możliwości jest bardzo dużo :)

Składniki:
– 4-5 dużych pieczarek
– kubek (300 ml) ugotowanej ciecierzycy
– 1 suszony pomidor + 2 łyżki oleju z pomidorów
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 ząbek czosnku
– 1 pomidor
– szczypiorek
– sól, pieprz

Wykonanie:
1. Pieczarki umyj, wytnij nóżki i połóż je na blaszce do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180-200 stopni) na 10 minut.

2. W tym czasie przygotuj farsz: ugotowaną ciecierzycę zmiksuj z przyprawami (sól, pieprz, sos sojowy, płatki drożdżowe, wyciśnięty czosnek) i odrobiną wody. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i szczypiorek.

3. Farsz wyłóż na pieczarki i zapiekaj 20 minut.

Smacznego :)

5 Responses

Odpowiedz na „Marysia PabichCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *