Pieczone pierogi z pieczarkami i cukinią

Rzadko robię pierogi bo są dość pracochłonne, ale czasami warto się pomęczyć. Nie znam osoby, która by nie lubiła pierogów. Pierogi świetnie smakują, a te pieczone dodatkowo super też wyglądają, także nadają się na specjalne okazje i święta. Jeżeli znudziły Ci się standardowe wersje z mięsem lub kapustą polecam wypróbować coś nowego. Farsz z pieczarek i cukinii jest prosty w wykonaniu, pyszny i bardzo tani.

Składniki na farsz:
– 1 mała cebula
– olej do smażenia
– 1/2 kg pieczarek
– 1/2 dużej cukinii
– pieprz, sól
– 2 łyżki sosu sojowego

Wykonanie:
1. Na rozgrzanym oleju zrumień cebulę. Pieczarki i cukinię zetrzyj na tarce.

2. Do cebuli wrzuć pieczarki. Wymieszaj i podsmażaj.

3. Gdy pieczarki zmiękną dodaj cukinię, sól, pieprz i sos sojowy. Podsmażaj aż większość wody wyparuje i farsz nie będzie bardzo mokry. Zostaw do wystygnięcia.

Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1 szklanka ciepłej wody
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli

Wykonanie:
1. Mąki wymieszaj na stolnicy.

2. Zalej wodą, dodaj sól i olej. Wyrób gładkie ciasto.

3. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkuj na cieniutkie kółeczka. W ten sposób nie powstają brzegi, które trzeba by ponownie wałkować.

4. Do środka każdego nakładaj farsz i zalepiaj.

5. Piecz około 15 minut w 180 stopniach, aż będą rumiane.

Smacznego :)

pierogi1

Jeśli podobał Ci się ten tekst, podziel się nim, korzystając z przycisków poniżej. Dziękujemy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *