Jeśli znudziły Ci się już zwykłe ziemniaki to czas na odmianę 🙂 W takim wydaniu pieczone ziemniaczki pierwszy raz jedliśmy u mojej siostry i bardzo nam smakowały.
Pieczone ziemniaki są proste w wykonaniu, a wyglądają efektownie i mogą być podane nawet na przyjęciu. Przepis jest tak prosty, że aż dziwię się, że wcześniej się z tym nie spotkałam. Ziemniaki możesz posypać swoimi ulubionymi ziołami lub tylko solą, a dla dziecka zrobić w wersji bez soli. Jeśli Twoje dziecko (lub mąż ;)) bardzo lubi frytki, takie ziemniaczki na pewno mu zasmakują!
Na obiady najczęściej jemy różne kasze, ryż lub makaron, a pieczone ziemniaczki przygotowuję najczęściej na kolację, gdy Hania wraca z przedszkola. Razem z ziemniakami piekę również buraki, upieczone stają się miękkie i lekko słodkie. Pyszne!
Składniki:
– ziemniaki
– ulubione zioła (rozmaryn, bazylia lub mieszanka np. zioła prowansalskie)
– sól
– 2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
2. W misce wymieszaj ziemniaki z olejem i ziołami, tak aby wszystkie były nimi lekko pokryte. Wysyp na blachę z papierem do pieczenia. Ziemniaki nie mogą leżeć na sobie, nie może ich być za dużo bo będą się sklejać i się nie zrumienią.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut (powinny się ładnie zrumienić).
Do takich ziemniaczków świetnie pasuje sałatka z zieloną soczewicą i awokado, razem tworzą pełnowartościowy obiad.
Smacznego 🙂
6 Comments
a probowaliscie slodkie ziemniaki, marchewke, pietruszke albo selera?
tez wychodza bardzo smacznie
Marchewkę jedliśmy u kogoś, a reszty to chyba nie. Ale pietruszka gotowana jest taka słodka i pyszna, że pieczona też pewnie będzie super 🙂
Pieczona pietruszka z miodem i do tego sos aioli 😀 mniam, polecam
Oj, tak 🙂 Pieczona pietruszka jest pysznie słodka 🙂
Myślę o tym piec takie ziemniaki w niższej temperaturze (np. 175 st.) a dłużej, by “ochronić” oliwę. Czy jest sens tak robić?
Przepraszam, zjadłam coś w moim pytaniu. Powinno być: “Myślę o tym BY piec…”