Pieczone ziemniaczki

6

Jeśli znudziły Ci się już zwykłe ziemniaki to czas na odmianę :) W takim wydaniu pieczone ziemniaczki pierwszy raz jedliśmy u mojej siostry i bardzo nam smakowały.

Pieczone ziemniaki są proste w wykonaniu, a wyglądają efektownie i mogą być podane nawet na przyjęciu. Przepis jest tak prosty, że aż dziwię się, że wcześniej się z tym nie spotkałam. Ziemniaki możesz posypać swoimi ulubionymi ziołami lub tylko solą, a dla dziecka zrobić w wersji bez soli. Jeśli Twoje dziecko (lub mąż ;)) bardzo lubi frytki, takie ziemniaczki na pewno mu zasmakują!

Na obiady najczęściej jemy różne kasze, ryż lub makaron, a pieczone ziemniaczki przygotowuję najczęściej na kolację, gdy Hania wraca z przedszkola. Razem z ziemniakami piekę również buraki, upieczone stają się miękkie i lekko słodkie. Pyszne!

Składniki:
– ziemniaki
– ulubione zioła (rozmaryn, bazylia lub mieszanka np. zioła prowansalskie)
– sól
– 2-3 łyżki oleju

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o grubości 1 cm.

2. W misce wymieszaj ziemniaki z olejem i ziołami, tak aby wszystkie były nimi lekko pokryte. Wysyp na blachę z papierem do pieczenia. Ziemniaki nie mogą leżeć na sobie, nie może ich być za dużo bo będą się sklejać i się nie zrumienią.

3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut (powinny się ładnie zrumienić).

Do takich ziemniaczków świetnie pasuje sałatka z zieloną soczewicą i awokado, razem tworzą pełnowartościowy obiad.

Smacznego :)

pieczone ziemniaczki

6 Responses

  1. KatJa

    Myślę o tym piec takie ziemniaki w niższej temperaturze (np. 175 st.) a dłużej, by „ochronić” oliwę. Czy jest sens tak robić?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *