Kolejny przepis na bezmięsne kotlety na naszym blogu. Tym razem jest to tradycyjny falafel, zrobiony z surowej ciecierzycy. Do kotletów z soczewicy można dodać różne warzywa, a także ryż lub kaszę ale tutaj jedyne dodatki to cebula, pietruszka i przyprawy. Ciecierzycy do kotletów się nie gotuje, bo z ugotowanej kotlety się kruszą i rozpadają.
Składniki (na około 9 kotletów):
– 2 szklanki suchej ciecierzycy
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– pęczek natki pietruszki
– sól, pieprz
– 1/2 łyżeczki sody
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka mielonego kuminu (ja daję mieszankę kuminu, kozieradki, gorczycy, czarnuszki)
1. Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie. Poziom wody musi być znacznie powyżej ciecierzycy bo wypija ona duże ilości.
2. Ciecierzycę odcedź, wsyp do miski, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sodę, olej i przyprawy.
3. Zmiksuj całość, tak aby nie było widać dużych kawałków ciecierzycy. Nie dodawaj wody, na początku może się wydawać, że masa będzie za sucha ale w miarę miksowania robi się coraz bardziej wilgotna.
4. Z masy formuj kotleciki, układaj na blaszce z papierem do pieczenia.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Kotlety możesz też upiec na patelni ale ja zdecydowanie wolę wersję pieczoną (ma mniej tłuszczu i jest mniej czasochłonna).
Gotowe, podawaj z dużą ilością surówek i dowolną kaszą lub jako burger w bułce 🙂
1 Comment
Cześć! Z sody w przepisie można spokojnie zrezygnować. Robiliśmy z żoną różne wersje falafelków, bez sody nam bardziej smakują 🙂