Pieczony kalafior z kurkumą

19

Czerwiec u nas pod znakiem kalafiora! Duże, ładne kalafiory można kupić nawet za 2 zł za sztukę. Tradycyjnie je się po prostu kalafior ugotowany zamiast surówki do obiadu lub jako element zupy jarzynowej. To smaczne warzywo można wykorzystać również na wiele innych sposobów i będziemy starali się przekonać naszych czytelników do wypróbowania chociaż kilku z nich.

Najwięcej wartości odżywczych zachowuje kalafior, kiedy jemy go na surowo (jak wiecie wysoka temperatura niszczy część witamin). Dlatego bardzo często kalafior jest u nas podstawą surówki, do której dodajemy inne warzywa. Dwa przepisy na surówkę z kalafiora znajdziecie już na naszej stronie, wersja z pomidorami i szczypiorkiem oraz wersja z ogórkiem i koperkiem.

Kolejny sposób na przygotowanie kalafiora, to upieczenie go w piekarniku. Bardzo zasmakowała nam wersja z curry i kurkumą i na pewno będziemy do niej wracać. Jak możecie zauważyć na zdjęciu, my pieczonego kalafiora nie jemy w miejsce surówki, ale zastępujemy nim ziemniaki. Dzięki temu 3/4 naszego talerza stanowią warzywa, a kotlety z soczewicy są tylko dodatkiem.

Składniki:
– 1/2 dużego kalafiora
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól

Wykonanie:
1. Kalafiora umyj, podziel na różyczki i umieść w dużej misce.

2. Dodaj oliwę, curry, kurkumę, sól. Wymieszaj, tak aby każda różyczka była pokryta przyprawami.

3. Kalafiora wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Smacznego :)

pieczony_kalafior

19 Responses

  1. Hanna

    Kurkuma to świetna przyprawa – łagodzi stany zapalne i działa jak naturalny antybiotyk, a przy tym jest bardzo aromatyczna i smaczna :) Dzięki za prosty przepis, wypróbuję w najbliższym czasie.

    Odpowiedz
  2. ania

    Ja lubię do gotowanych warzyw takich jak kalafior, fasolka, bób itp. dodać tzw chiński sos czyli mieszaninę sosu sojowego i czosnku. Jest świetne o ile ktoś lubi czosnek. Można jeszcze dorzucić dymkę i ostrą paprykę :)))

    Odpowiedz
  3. Zofia

    Aż wstyd sie przyznać, przedobrzyłam z solą .Kalafior był za słony i twardy mimo ,że piekł sie ca. 30 min. Następnym razem z pewnością się uda.

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Nie powinien być twardy, ale lekko chrupki już tak. Taki miękki jak z gotowania to nie będzie :) Sól to już każdy musi sam eksperymentować, to co dla mnie jest za słone dla innych jest za mało soli, dlatego nie podaję konkretnej ilości.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *