Pierogi z soczewicą

4

Na pierwszy poobozowy obiad miały być kotlety z soczewicy ale rano przyszło mi do głowy, żeby zamiast kotletów zrobić pierogi. Masa na kotlety posłużyła jako nadzienie, przepis na ciasto mam już swój ulubiony z pierogów z cukinią i pieczarkami, także długo się nie zastanawiałam i przystąpiłam do działania :) Ciasto na pierogi zagniata się błyskawicznie, trochę więcej roboty było przy sklejaniu ale Tomek wałkował i też szybko poszło.Końcówkę ciasta wałkowała już Hania i zrobiła sobie pierogi z jagodami.

Jeżeli pieczone kotlety z soczewicy są dla Ciebie za suche, spróbuj tych pierogów. Ciasto jest chrupiące, a wnętrze idealnie wilgotne, nic się nie kruszy i nie wysypuje. Pyszne.

Składniki na farsz:
– 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
– 1 cebula
– pęczek jarmużu lub innych zielonych liści
– sól, pieprz, sos sojowy, cząber, kolendra

1. Soczewicę zalej wrzątkiem na 30 minut. Odcedź i ugotuj do miękkości.

2. W dużej misce umieść soczewicę, pokrojone drobno liście i posiekaną cebulę, przyprawy. Całość zmiksuj końcówką blendera i ewentualnie dosyp więcej soli lub pieprzu.

Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1 szklanka ciepłej wody
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli

1. Mąki wymieszaj na stolnicy.

2. Zalej wodą, dodaj sól i olej. Wyrób gładkie ciasto.

3. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkuj na cieniutkie kółeczka. W ten sposób nie powstają brzegi, które trzeba by ponownie wałkować.

4. Do środka każdego nakładaj farsz i zalepiaj.

5. Piecz około 15 minut w 180 stopniach, aż będą rumiane. Na ostatnie 5 minut włączam termoobieg, wtedy ładnie się rumienią.

W czasie kiedy pierogi się pieką można posprzątać i przygotować surówkę :)

Smacznego!

pierogi_z_soczewica

4 Responses

  1. Lidka

    Marysia, gdzie kupujesz jarmuż?
    Ja pierogi z Twojego przepisu robiłam z mąki orkiszowej z dodatkiem żytniej razowej bez pszennej były świetne:)

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Jarmuż mam z działki mojej mamy. Kupić można w Łodzi w Selgrosie oraz w Pabianicach na dużym rynku (ale to chyba trzeba wiedzieć u której kobitki).

      Mnie ciasto bez białej mąki wychodzi nieelastyczne i nie chce się wałkować :( chyba muszę jeszcze poćwiczyć

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *