Bardzo dyniowe placki

5

Nasze ulubione śniadanie stało się jeszcze zdrowsze od kiedy spróbowałam do placków dodać puree z dyni. Czytałam wielokrotnie, że takie puree może zastąpić jajka w wypiekach ale nigdy nie próbowałam. Placki z dyni są pyszne, smażą się szybko i mają piękny złocisty kolor. A smakują zupełnie jak te przyrządzone z jajkami. Zamroziłam już dwie dynie właśnie z myślą o tych plackach :)

Do placków można dać mniej puree z dyni i wtedy będą bardziej puszyste i miękkie. Ale ja wolę dać mniej mąki a więcej zdrowej dyni.

Więcej przepisów na zdrowe śniadanie (w tym inne wersje placków i naleśników) znajdziesz w moim e-booku „Śniadania do pokochania” >>

Składniki (na około 16 placków):
– 2 kubki mąki (pół na pół białej pszennej i pełnoziarnistej orkiszowej)
– 1  kubek puree z dyni
– 1 szklanka mleka roślinnego (np. domowego migdałowego)
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżka oleju
– 1 duże jabłko lub 2 małe

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i sodę.

2. Dodaj mleko, dynię, olej. Porządnie wymieszaj i dodaj trochę wody jeżeli ciasto jest za gęste.

3. Jabłko umyj, pokrój na ósemki i na plasterki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.

4. Smaż na rozgrzanej patelni (przed pierwszym plackiem wlej na patelnię trochę oleju).

Placki z dyni jemy z powidłami (w tym roku domowej produkcji :)) lub z innym ulubionym dżemem, ewentualnie cukrem.

Smacznego :)

.

Szukasz zdrowych i szybkich przepisów na śniadania?
zdrowe śniadanie

 

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

5 Responses

  1. Agnieszka

    zostało mi trochę puree z dyni po robieniu ciasta, natrafiłam na Pani stronkę i od razu wiedziałam, że tego właśnie szukam. zainspirowana jesienią dodałam jeszcze imbir i cynamon. rewelacja!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *