Sezon na cukinię jeszcze się nie zaczął, ale ostatnio zjadamy dużo więcej warzyw, więc przy okazji już szykuję dla Was przepisy 🙂
Placki z cukinii planowałam już od dawna. Pierwsza próba była średnio udana bo placki bardzo się rozpadały. Potrzebne było jajko z siemienia lnianego! Robiłam po raz pierwszy i dało super efekt.
Sprawdź przepisy na sosy do placków:
– pieczarkowy >>
– szpinak >>
Składniki (na 15 placków):
– 2 średnie cukinie
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 6 łyżek mąki z ciecierzycy
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– sól, pieprz
Wykonanie:
1. Cukinie zetrzyj na tarce, wymieszaj z łyżeczką soli. Przełóż na sitko i odstaw na 20 minut żeby puściły sok.
2. Siemię lniane zmiel. Wsyp do szklanki, dolej zimnej wody do wysokości 2/3 szklanki. Wymieszaj i odstaw na 15-20 minut, aby siemię spęczniało i stworzył się glutek (znany również jako jajko z siemienia lnianego).
3. Po 20 minutach odciśnij cukinię i przełóż do miski. Dodaj pieprz, płatki drożdżowe, mąkę z ciecierzycy i glutek z siemienia lnianego. Wymieszaj i odstaw na 5 minut, aby mąka z ciecierzycy wchłonęła wilgoć z cukinii.
4. Placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Ja daję odrobinę oliwy tylko przed pierwszym smażeniem.
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
1 Comment
Witam! Bardzo ciekawe przepisy, a placki z cukinii to chyba moje ulubione. Życzę zapału w dalszym szerzeniu zdrowia?