Placki z tofu na słodko

Placki z tofu na słodko

Placki z tofu na słodko

Mam dla Was kolejny przepis na śniadaniowe placki, tym razem z dodatkiem tofu 🙂

Sekretem słodkich dań z tofu jest dodanie soku z cytryny, który neutralizuje specyficzny smak tofu. Placuszki są lekko słodkie i trochę przypominają w smaku sernik. Są miękkie i delikatne. Całej naszej rodzinie bardzo smakowały, więc będę do nich wracać.

Namawiam Was do tego, żeby w posiłkach szukać różnorodności. Podstawowy przepis na placki to mleko+mąka+ewentualnie jajka. Ja szukam innych dodatków, które sprawią, że posiłek będzie bardziej wartościowy. W moim e-booku znajdziesz przepis na placki z dynią, placki z mąki owsianej, czy placki z morelami i jagodami. Pobierz e-book >>

Więcej przepisów z tofu, znajdziesz w tym tekście >>

Placki z tofu to propozycja dla osób, które chcą zwiększyć ilość białka w posiłku lub mieć kolejny sposób na podanie tofu dzieciom. Te placki są przetestowane na dzieciach 😉

Składniki:
– kostka tofu (180-200 g)
– 1 szklanka mleka roślinnego
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
– 1/2 łyżeczki sody
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki ksylitolu (mniej lub więcej do smaku)
– 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do smażenia
– dobry dżem (u mnie domowe powidła)

Wykonanie:
1. Pokruszone tofu zmiksuj w blenderze z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny i oliwą.

2. Dodaj mąkę, sodę, ksylitol i ponownie zmiksuj, do uzyskania gęstego ciasta.

3. Ciasto nabieraj łyżką i smaż na patelni na złoty kolor. Podawaj z ulubionym dżemem.

Smacznego 🙂

.

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

8 Comments

  • Ania Posted 2 lutego 2020 21:33

    Brzmi zachęcająco. A co z.sokiem z cytryny (bo nie widzę w składnikach)?
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Marysia Pabich Posted 3 lutego 2020 07:00

      Aniu, dziękuję za pytanie. Już dopisałam do składników. Nie wiem jak mogłam o tym zapomnieć 🙂

      • Ania Posted 7 lutego 2020 23:17

        Dziś zrobiłam na kolację. Potwierdzam, że placki smakują i dorosłym i dzieciom. Moja 5-latka się zajadała. Dziękuję za przepis!

        • Marysia Pabich Posted 8 lutego 2020 12:15

          A ja dziękuję za komentarz 🙂

  • Andy Posted 6 lutego 2020 10:52

    O wow, koniecznie muszę spróbować! Bardzo lubię tofu, ale nie myślałam o podaniu go na słodko 😉 Dzięki za inspirację!

  • Hania Posted 11 lipca 2021 09:27

    Czy sok z cytryny jest niezbędny?

    • Marysia Pabich Posted 11 lipca 2021 09:32

      Sok z cytryny przełamuje smak soi. Warto go dodać.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *