Placki z tofu na słodko

6

Mam dla Was kolejny przepis na śniadaniowe placki, tym razem z dodatkiem tofu 🙂

Sekretem słodkich dań z tofu jest dodanie soku z cytryny, który neutralizuje specyficzny smak tofu. Placuszki są lekko słodkie i trochę przypominają w smaku sernik. Są miękkie i delikatne. Całej naszej rodzinie bardzo smakowały, więc będę do nich wracać.

Namawiam Was do tego, żeby w posiłkach szukać różnorodności. Podstawowy przepis na placki to mleko+mąka+ewentualnie jajka. Ja szukam innych dodatków, które sprawią, że posiłek będzie bardziej wartościowy. W moim e-booku znajdziesz przepis na placki z dynią, placki z mąki owsianej, czy placki z morelami i jagodami. Pobierz e-book >>

Więcej przepisów z tofu, znajdziesz w tym tekście >>

Placki z tofu to propozycja dla osób, które chcą zwiększyć ilość białka w posiłku lub mieć kolejny sposób na podanie tofu dzieciom. Te placki są przetestowane na dzieciach 😉

Składniki:
– kostka tofu (180-200 g)
– 1 szklanka mleka roślinnego
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
– 1/2 łyżeczki sody
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki ksylitolu (mniej lub więcej do smaku)
– 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do smażenia
– dobry dżem (u mnie domowe powidła)

Wykonanie:
1. Pokruszone tofu zmiksuj w blenderze z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny i oliwą.

2. Dodaj mąkę, sodę, ksylitol i ponownie zmiksuj, do uzyskania gęstego ciasta.

3. Ciasto nabieraj łyżką i smaż na patelni na złoty kolor. Podawaj z ulubionym dżemem.

Smacznego 🙂

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania
zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

6 komentarzy

  1. Ania

    Brzmi zachęcająco. A co z.sokiem z cytryny (bo nie widzę w składnikach)?
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  2. Andy

    O wow, koniecznie muszę spróbować! Bardzo lubię tofu, ale nie myślałam o podaniu go na słodko 😉 Dzięki za inspirację!

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Andy Cancel reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *