Placuszki z dyni

10

Placki, placuszki, naleśniki… nie przestają być naszymi ulubionymi śniadaniami :)

Dzisiaj przepis na placuszki z dyni opracowany przez moją mamę. Na blogu jest już przepis na bardzo dyniowe placki z wykorzystaniem puree z dyni, ale jeśli nie masz czasu lub ochoty na przygotowywanie puree, możesz zrobić placuszki z tego przepisu.

Składniki (dla 3 osób):
– 1 i 1/2 szklanki dyni
– 2 jabłka
– 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. domowego z orzechów nerkowca)
– 1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie pomieszane mielone płatki owsiane, amarantus i mąka orkiszowa)
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1 łyżeczka sody
– ulubiony dżem

Wykonanie:
1. Dynię i jabłka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, przełóż do miski.

2. Dodaj mąkę, sodę, mleko, mielone siemię lniane. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.

3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, nabieraj czubatą łyżkę ciasta, nakładaj na patelnię i spłaszczaj na placek. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Podawaj z ulubionym dżemem. Na zdjęciu dżem z mirabelek zrobiony przez mojego tatę :)

Smacznego :)

placuszki z dyni

10 Responses

  1. dorota

    Jakiej konsystencji, powinno być ciasto? mi wyszło bardzo gęste, nawet sie zastanawiam czy nie upiec placków w piekarniku…

    Odpowiedz

Odpowiedz na „Ewelina KCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *