Prosta lasagna z pieczarkami i szpinakiem

Prosta lasagna z pieczarkami i szpinakiem

Prosta lasagna z pieczarkami i szpinakiem

Dzisiaj mam dla Was przepis na obiad idealny. Łączy w sobie strączki, zielone liście i fasolę. Jeśli brakuje Wam pomysłów na włączenie tych produktów do codziennych posiłków, to koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂

Dlaczego warto jeść właśnie te produkty dowiesz się z moich 4 zasad zdrowego odżywiania. Jeśli jeszcze ich nie znasz, to zajrzyj koniecznie. Zapraszam 🙂

Przygotowanie lasagne zawsze wydawało mi się pracochłonne, ale jeśli wykorzystasz puszkowaną fasolę i mrożony szpinak, to wcale nie ma tak dużo roboty. Wystarczy podsmażyć pieczarki, ułożyć warstwy i wstawić do pieca. Płatów na lasagne nie podgotowuję wcześniej, dlatego warto zadbać, aby sosu było dużo i dokładnie zakrywał cały makaron. Początkowo może Ci się wydawać, że cała potrawa pływa w sosie, ale makaron wciągnie bardzo dużo wody i po upieczeniu to właśnie makaronu jest najwięcej.

Z podanych składników wyszły nam 4 duże porcje. Początkowo myślałam, że wystarczy nawet na 6 porcji, ale szybko pobiegliśmy po dokładki 🙂

.

Składniki na sos szpinakowy:
– 450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)
– 400 g ugotowanej białej fasoli
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
– szczypta gałki muszkatałowej

Składniki na sos pieczarkowy:
– 500 g pieczarek
– 700 ml słoik passaty pomidorowej (latem możesz zmiksować świeże pomidory)
– sól, pieprz

Makaron na lasagne (około 3/4 pudełka)

.

Wykonanie:
1. Szpinak rozmroź, dodaj przyprawy oraz fasolę i zmiksuj blenderem na gęstą masę.

2. Pieczarki obierz, pokrój na plasterki i podsmaż na patelni. Dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz.

3. W szklanym naczyniu układaj na zmianę makaron i sosy, zaczynając i kończąc na sosie pieczarkowym.

4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, po tym czasie odkryj naczynie i piecz jeszcze 15 minut. Aby lasagne lepiej się kroiła zostaw ją do wystudzenia na 15-20 minut.

Smacznego 🙂

lasagna z pieczarkami

9 Comments

  • Olga Posted 10 stycznia 2018 14:30

    Dziękuję za przyspieszenie decyzji 😀 bo dzisiaj napadła mnie myśl, że zjadłabym lazanię, tylko jaką? No to już wiem i będę w weekend robić 😀

    • Marysia Pabich Posted 10 stycznia 2018 14:51

      Super 🙂 Cieszę się, że przepis się przyda 🙂

  • KatJa Posted 10 stycznia 2018 22:44

    Super. Też chętnie skorzystam z przepisu. Marysiu, proszę sprawdź czy dobrze rozumiem kolejność warstw:
    1. makaron
    2. sos pieczarkowy
    3. sos szpinakowy
    4. sos pieczarkowy
    5. makaron
    6. sos pieczarkowy
    7. …

    • Marysia Pabich Posted 11 stycznia 2018 10:38

      Dobrze, że pytasz 🙂 Ja układałam makaron po każdym sosie, czyli na każdej nieparzystej liczbie w Twoim przykładzie.

  • KatJa Posted 12 kwietnia 2018 09:02

    Marysiu, czy można dodać inną fasolę, np. azuki lub czarną? Azuki właśnie moczę i tak z ciekawości pytam, czy da się użyć takiej lub innych.

    • Marysia Pabich Posted 12 kwietnia 2018 09:13

      Kasiu, teoretycznie można, tylko kolor tej warstwy szpinakowej może się zrobić szarobury. Może to wyglądać mniej apetycznie.

  • KatJa Posted 12 kwietnia 2018 10:32

    Aha. To namoczę białą 🙂

  • KatJa Posted 13 kwietnia 2018 09:07

    Marysiu jeszcze dwa pytania.
    1. Jeśli mam świeży szpinak to powinnam go poddusić przed zmiksowaniem czy od razu miksować świeże liście?
    2. 400 g ugotowanej fasoli to sporo. Tylko chciałam się upewnić czy tak właśnie ma być.

    • Marysia Pabich Posted 13 kwietnia 2018 09:10

      Możesz od razu miksować świeże, bo i tak będzie się piekł. Fasoli 400 g, dość sporo, ale to wychodzą 4 naprawdę duże porcje, lub 6 mniejszych.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *