Prosta lasagna z pieczarkami i szpinakiem

9

Dzisiaj mam dla Was przepis na obiad idealny. Łączy w sobie strączki, zielone liście i fasolę. Jeśli brakuje Wam pomysłów na włączenie tych produktów do codziennych posiłków, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)

Dlaczego warto jeść właśnie te produkty dowiesz się z moich 4 zasad zdrowego odżywiania. Jeśli jeszcze ich nie znasz, to zajrzyj koniecznie. Zapraszam :)

Przygotowanie lasagne zawsze wydawało mi się pracochłonne, ale jeśli wykorzystasz puszkowaną fasolę i mrożony szpinak, to wcale nie ma tak dużo roboty. Wystarczy podsmażyć pieczarki, ułożyć warstwy i wstawić do pieca. Płatów na lasagne nie podgotowuję wcześniej, dlatego warto zadbać, aby sosu było dużo i dokładnie zakrywał cały makaron. Początkowo może Ci się wydawać, że cała potrawa pływa w sosie, ale makaron wciągnie bardzo dużo wody i po upieczeniu to właśnie makaronu jest najwięcej.

Z podanych składników wyszły nam 4 duże porcje. Początkowo myślałam, że wystarczy nawet na 6 porcji, ale szybko pobiegliśmy po dokładki :)

.

Składniki na sos szpinakowy:
– 450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)
– 400 g ugotowanej białej fasoli
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
– szczypta gałki muszkatałowej

Składniki na sos pieczarkowy:
– 500 g pieczarek
– 700 ml słoik passaty pomidorowej (latem możesz zmiksować świeże pomidory)
– sól, pieprz

Makaron na lasagne (około 3/4 pudełka)

.

Wykonanie:
1. Szpinak rozmroź, dodaj przyprawy oraz fasolę i zmiksuj blenderem na gęstą masę.

2. Pieczarki obierz, pokrój na plasterki i podsmaż na patelni. Dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz.

3. W szklanym naczyniu układaj na zmianę makaron i sosy, zaczynając i kończąc na sosie pieczarkowym.

4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, po tym czasie odkryj naczynie i piecz jeszcze 15 minut. Aby lasagne lepiej się kroiła zostaw ją do wystudzenia na 15-20 minut.

Smacznego :)

lasagna z pieczarkami

9 Responses

  1. Olga

    Dziękuję za przyspieszenie decyzji 😀 bo dzisiaj napadła mnie myśl, że zjadłabym lazanię, tylko jaką? No to już wiem i będę w weekend robić 😀

    Odpowiedz
  2. KatJa

    Super. Też chętnie skorzystam z przepisu. Marysiu, proszę sprawdź czy dobrze rozumiem kolejność warstw:
    1. makaron
    2. sos pieczarkowy
    3. sos szpinakowy
    4. sos pieczarkowy
    5. makaron
    6. sos pieczarkowy
    7. …

    Odpowiedz
  3. KatJa

    Marysiu, czy można dodać inną fasolę, np. azuki lub czarną? Azuki właśnie moczę i tak z ciekawości pytam, czy da się użyć takiej lub innych.

    Odpowiedz
  4. KatJa

    Marysiu jeszcze dwa pytania.
    1. Jeśli mam świeży szpinak to powinnam go poddusić przed zmiksowaniem czy od razu miksować świeże liście?
    2. 400 g ugotowanej fasoli to sporo. Tylko chciałam się upewnić czy tak właśnie ma być.

    Odpowiedz

Odpowiedz na „OlgaCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *