Prosta lasagna z pieczarkami i szpinakiem

4

Dzisiaj mam dla Was przepis na obiad idealny. Łączy w sobie strączki, zielone liście i fasolę. Jeśli brakuje Wam pomysłów na włączenie tych produktów do codziennych posiłków, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)

Dlaczego warto jeść właśnie te produkty dowiesz się z moich 4 zasad zdrowego odżywiania. Jeśli jeszcze ich nie znasz, to zajrzyj koniecznie. Zapraszam :)

Przygotowanie lasagne zawsze wydawało mi się pracochłonne, ale jeśli wykorzystasz puszkowaną fasolę i mrożony szpinak, to wcale nie ma tak dużo roboty. Wystarczy podsmażyć pieczarki, ułożyć warstwy i wstawić do pieca. Płatów na lasagne nie podgotowuję wcześniej, dlatego warto zadbać, aby sosu było dużo i dokładnie zakrywał cały makaron. Początkowo może Ci się wydawać, że cała potrawa pływa w sosie, ale makaron wciągnie bardzo dużo wody i po upieczeniu to właśnie makaronu jest najwięcej.

Z podanych składników wyszły nam 4 duże porcje. Początkowo myślałam, że wystarczy nawet na 6 porcji, ale szybko pobiegliśmy po dokładki :)

.

Składniki na sos szpinakowy:
– 450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)
– 400 g ugotowanej białej fasoli
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
– szczypta gałki muszkatałowej

Składniki na sos pieczarkowy:
– 500 g pieczarek
– 700 ml słoik passaty pomidorowej (latem możesz zmiksować świeże pomidory)
– sól, pieprz

Makaron na lasagne (około 3/4 pudełka)

.

Wykonanie:
1. Szpinak rozmroź, dodaj przyprawy oraz fasolę i zmiksuj blenderem na gęstą masę.

2. Pieczarki obierz, pokrój na plasterki i podsmaż na patelni. Dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz.

3. W szklanym naczyniu układaj na zmianę makaron i sosy, zaczynając i kończąc na sosie pieczarkowym.

4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, po tym czasie odkryj naczynie i piecz jeszcze 15 minut. Aby lasagne lepiej się kroiła zostaw ją do wystudzenia na 15-20 minut.

Smacznego :)

lasagna z pieczarkami

4 Responses

  1. Olga

    Dziękuję za przyspieszenie decyzji 😀 bo dzisiaj napadła mnie myśl, że zjadłabym lazanię, tylko jaką? No to już wiem i będę w weekend robić 😀

    Odpowiedz
  2. KatJa

    Super. Też chętnie skorzystam z przepisu. Marysiu, proszę sprawdź czy dobrze rozumiem kolejność warstw:
    1. makaron
    2. sos pieczarkowy
    3. sos szpinakowy
    4. sos pieczarkowy
    5. makaron
    6. sos pieczarkowy
    7. …

    Odpowiedz

Odpowiedz na „KatJaCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *