4 przepisy na dania z pokrzywą i kilka słów o jej niezwykłej mocy

4

Biegając po lasach zauważyłam dużo rosnącej pokrzywy 😉 Ale można ją też zauważyć nie wychodząc z domu i nie odchodząc od komputera. A to za sprawą facebooka i instagrama, gdzie kolejne dziewczyny regularnie wrzucają zdjęcia pokrzywy i przeróżnych dań z jej udziałem.

Moja kuchenna przygoda z pokrzywą dopiero się zaczyna, dlatego postanowiłam zaprosić Agatę Kornacką do opowiedzenia nam o pokrzywie i jej właściwościach. Agata prowadzi bloga Czas na zielone i to między innymi jej zdjęcia zachęciły mnie do poszerzenia swojej wiedzy o pokrzywie. Może i Was Agata zachęci?

Pokrzywa idealnie wpisuje się w promowane przeze mnie 4 zasady zdrowego odżywiania >>

Ja regularnie piję już herbatę z pokrzywy i przymierzam się do zrobienia pierwszego koktajlu. Zobaczcie jakie pytania zadałam Agacie i czego się dowiedziałam :)

A potem do lasu na zbiory pokrzywy 😀

.

Dlaczego warto jeść pokrzywę?

Pokrzywa jest jadalnym chwastem, a jej prozdrowotne właściwości były znane naszym babciom od dawna. Była jedzona na przednówku z ziemniakami, kaszą i jajkami. Dziś większość z nas o pokrzywie wie tyle, że kontakt z nią nie należy do najprzyjemniejszych. Pokrzywa parzy, więc omijamy ją z daleka. Zachęcam jednak do odkrywania właściwości tej rośliny. Pokrzywa w okresie od kwietnia do końca maja jest najlepsza. Jej liście i łodygi są świeże, soczyste i mają najwięcej prozdrowotnych właściwości.

Pokrzywa zawiera witaminy A, C, K1, a także witaminy z grupy B. Jest bogata w żelazo, magnez, potas, krzem. Zawiera białko i cenny chlorofil.

Pokrzywy używa się ze względu na jej walory smakowe (doskonale sprawdza się w kuchni), ale przede wszystkim ze względu na właściwości lecznicze – oczyszcza krew, ma właściwości wzmacniające, przeciwkrwotoczne, jest doskonała przy anemii, obniża poziom cukru.

.

Gdzie rośnie pokrzywa i kiedy ją zbieramy?

Pokrzywę jest rośliną wieloletnią, pospolitą, rośnie w lasach i zaroślach. Pokrzywę zbieramy do momentu kwitnienia, czyli do czerwca-lipca. W tym roku mamy bardzo ciepłą wiosnę, więc prawdopodobnie pokrzywa zakwitnie szybko.

W okresie kwiecień-maj można zbierać całe rośliny, tzn. liście z łodygami. W późniejszym okresie jedynie górne liście, ponieważ łodygi stają się twarde i włókniste (kiedyś z łodyg pokrzywy wyplatano sznurki). Jeśli zetniemy pokrzywę, roślina będzie odbijać, wówczas powtórnie możemy zbierać jej liście.

Pokrzywę można jeść na surowo, dokładnie zblenowana w koktajlu nie parzy. Można ją również przyrządzać jak szpinak, dodawać do farszu do pierogów, do jajecznicy, do makaronu, do tart i pizz.

.

Jak zbierać pokrzywę?

Pokrzywę zbieramy w grubych rękawicach. Ja zazwyczaj używam grubych, gumowych rękawic. Aby się nie poparzyć najlepiej mieć na sobie bluzkę z długim rękawem i długie spodnie. Zebrane liście można rozłożyć na blaszce i zostawić do suszenia w przewiewnym pomieszczeniu, z dala od promieni słonecznych. Taki proces suszenia będzie trwał kilka dni (co jakiś czas warto przemieszać suszącą się pokrzywę). Wysuszoną pokrzywę przekładam do czystych słoików i dokładnie zakręcam. Korzystam z tych zbiorów przez cały rok.

jak suszyć pokrzywę

Aby trochę skrócić proces suszenia pokrzywy, można podsuszać ją w piekarniku w niewysokiej temperaturze, włączając funkcję termoobiegu. Warto zostawić uchylone drzwi od piekarnika, żeby susząca się pokrzywa mogła odparować.

.

Jakie są Twoje ulubione przepisy na dania z pokrzywą?

.

pokrzywa

.

Herbata z pokrzywy (napar z pokrzywy)

– ok. 7 liści świeżej pokrzywy zalej wrzątkiem, zaparzaj pod przykryciem 5-10 minut,

lub

– łyżeczkę suszonej pokrzywy zalej wrzątkiem , zaparzaj pod przykryciem 5-10 minut

.

.

koktajl z pokrzywą

.

Koktajl ze świeżej pokrzywy

– duża garść liści pokrzywy
– 1 jabłko
– pół cytryny

Pokrzywę przepłucz, z jabłka wykrój gniazdo nasienne i pokrój na mniejsze kawałki, cytrynę obierz ze skórki. Wszystkie produkty przełóż do blendera i blenduj do uzyskania gładkiego koktajlu.

.

.

.

.

przepisy z pokrzywąJajecznica/tofucznica

– pół kostki tofu naturalnego
– łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych
– szczypta czarnej soli
– garść liści młodej pokrzywy
– łyżka oliwy z oliwek

Oliwę rozgrzej na patelni. Dodaj wypłukane liście pokrzywy, duś na oliwie przez 3 min.

Dodaj rozgniecione widelcem tofu, dolej łyżeczkę wody, dodaj płatki drożdżowe i czarną sól. Smaż przez kolejne 3 min.

.

Sok z pokrzywy

– ok. 10 garści liści pokrzywy

Liście pokrzywy opłucz, wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej. Do otrzymanego soku dodaj pół szklanki wody.

Otrzymany sok możesz wypić, można nim również płukać gardło lub przemywać skórę (sok pomaga przy skórze trądzikowej).

.

O autorce

32104575_769151000140361_1279507659837407232_o.

Agata Kornacka, doradca żywieniowy, zajmuje się prowadzeniem warsztatów ze zdrowego odżywiania dla dzieci i dorosłych. Jest autorką bloga Czas na zielone Agata Kornacka, prywatnie mama trzech chłopców.

4 Responses

    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Własny ogródek daje dużo możliwości. Mnie zostaje balkon i zbieranie pokrzywy w lasach :) Dobrze, że moja mama dużą działkę, to poratuje jarmużem i rukolą w sezonie :)

      Odpowiedz
  1. Małgosia

    W moim ogrodzie mam sporo pokrzyw, które dotychczas używałam do robienia gnojówki dla roślin. Chyba sie skusze na wypróbowanie tych przepisów a jako pierwszy wypróbuje sok. Kupiłam kiedyś w aptece ale smakował strasznie. Moze domowy bedzie lepszy. A jak nie to sprobuje koktajl.

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Też piłam apteczny przez pewien czas, ten co ja kupowałam był na alkoholu żeby się nie psuł. Obrzydliwy był… teraz stawiam na świeżą pokrzywę i robię herbatę :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *