Jak jeść tofu? – 12 zdrowych przepisów

9

Często podczas konsultacji, kiedy zachęcam do jedzenia tofu, słyszę, że tofu jest bez smaku i nie wiadomo co z nim zrobić. Wiele osób już próbowało i się zraziło, inne boją się spróbować, bo gdzieś czytały, że tofu jest fu…

Jak to jest z tym tofu? Ja lubię i mam nadzieję, że uda mi się zachęcić Cię do spróbowania :)

W sklepach najczęściej można spotkać cztery rodzaje tofu: naturalne, marynowane, wędzone i z bazylią.

Tofu naturalne jest prawie bez smaku… i bardzo dobrze! Dzięki temu można je doprawić na wiele sposobów i wykorzystać w bardzo różnych przepisach. Tofu wędzone ma już fajny smak i można je wykorzystać w wielu potrawach. Tofu z bazylią pasuje do sałatek.

Poniżej znajdziecie moje ulubione przepisy z tofu, podzielone na rodzaje tofu (tofu marynowanego nie kupuję, dlatego nie znajdziecie go w przepisach). Aby przejść do przepisu kliknij w zdjęcie.

.

e-book_obiady

.

Dlaczego warto jeść tofu?

Nie będę w tym miejscu obalać wszystkich mitów związanych z jedzeniem soi (a jest ich sporo). Napiszę tylko, że tofu w Polsce nie jest GMO (na tofu z Lidla pojawiła się nawet ostatnio taka informacja). Każda żywność zawierająca GMO musi być w Polsce oznakowana.

Warto włączyć do swoich posiłków tofu ponieważ jest źródłem:
białka – 39% kalorii z tofu pochodzi z białka,
wapnia – 100 g dostarcza 210 mg tego pierwiastka (w procesie produkcji tofu dodawany jest siarczan lub chlorek wapnia, więc w tofu jest go więcej niż w nasionach soi),
żelaza – 100 g dostarcza 2,1 mg żelaza,
kwasów tłuszczowych omega 3.

Soja jest również źródłem izoflawonów, które chronią przed chorobami serca i chorobami nowotworowymi. Produkty sojowe są niezbędnym elementem diety dr. Ornisha, uznanej za najlepszą dietę chroniącą serce (źródło).

Dodatkowo tofu nie zawiera cholesterolu oraz łatwiej strawne niż gotowane rośliny strączkowe (co może być ważne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z tą grupą produktów).

Osobom na diecie całkowicie roślinnej zaleca się zjadanie 2-3 porcji produktów sojowych dziennie, taka ilość jest całkowicie bezpieczna.

Pozostałe osoby mogą traktować produkty sojowe jako urozmaicenie posiłków i również korzystać z ich wartości odżywczych.

Ja wybieram (i swoich klientów również do tego namawiam) produkty jak najmniej przetworzone. Na co dzień korzystamy z tofu i napoju sojowego, rzadziej jemy tempeh (ze względu na małą dostępność w sklepach i wyższą cenę), od czasu do czasu sięgamy po parówki sojowe (z pełną świadomością, że nie jest to w 100% zdrowy wybór).

Czas na przepisy z tofu :)

Aby przejść do przepisu, kliknij w zdjęcie!

.


Tofu naturalne

Tofucznica
Tofu naturalne najczęściej występuje u nas w postaci tofucznicy. Jemy ją na śniadanie przynajmniej raz w tygodniu. Najczęściej z dodatkiem cebuli, pomidora i czegoś zielonego (jarmużu, szczypiorku lub rukoli).

tofucznica

.

Curry z dyni (lub innych warzyw)
Curry to dla mnie jesienna potrawa. Jej podstawowym składnikiem jest dynia, chociaż ostatnio zaczęłam dodawać też inne warzywa (bataty, cukinię i bakłażana). Obowiązkowym dodatkiem jest tofu i orzechy nerkowca.

curry z tofu

.

Tarta ze szparagami
To danie robię dość rzadko, jest bardziej czasochłonne, a i szparagi są tak krótko dostępne, że przeważnie zajadamy się nimi bez żadnych dodatków. Tarta fajnie wygląda i smakuje, polecam na bardziej uroczyste okazje.

wegańska tarta ze szparagami

.

Wytrawne muffinki z tofu
Zamiast tarty, tofu w formie muffinek. Przepis podobny, ale robi się dużo szybciej, bo nie ma spodu (dzięki czemu jest bezglutenowy).

Wytrawne muffinki z tofu

.

Twarożek z tofu
Taki twarożek robiłam bardzo często, zanim odkryłam przepis na twarożek z orzechów nerkowca. Kluczowe w tym przepisie są płatki drożdżowe i sok z cytryny.

twarożek z tofu

.

Tofu po grecku
Potrawa, która pojawia się u nas w każde święta :) Tofu po grecku jest pyszne na zimno z chlebem, ale również na ciepło z kaszą i surówką.

Tofu po grecku

.

Tofu na słodko
Tofu naturalne można zjeść również na słodko. Już nie raz jadłam pyszny tofurnik (sernik z tofu), ale jeszcze nie nauczyłam się go robić.

Tofu zmiksowane z daktylami wykorzystujemy jako nadzienie do naleśników.

naleśniki z kaszy jaglanej

.

Placki z tofu na śniadanie
Lekko słodkie i trochę przypominające w smaku sernik. Są miękkie i delikatne. Całej naszej rodzinie bardzo smakowały, więc będę do nich wracać.

Placki z tofu

.


Tofu wędzone

Tofu wędzone ma już wyraźny wędzony smak i jest lekko słone (ale nie tak bardzo jako oscypek). Można je jeść krojąc w plasterki na kanapki lub wykorzystać do nadania smaku innym potrawom.

Wszystkie poniższe potrawy z wędzonym tofu bardzo lubimy i często do nich wracamy.

Grochówka
Podsmażone z cebulką wędzone tofu, idealnie pasuje do grochówki.

grochówka z tofu

.

Wegańska fasolka po bretońsku
Kolejne tradycyjne danie, które dzięki wędzonemu tofu, dobrze smakuje również w wersji roślinnej.

fasola z tofu

.

Komosa ryżowa ze smażonym tofu i wstążkami marchewki
Przepis, który totalnie mnie zaskoczył i który pokochałam od pierwszego razu :)

Komosa ryżowa ze smażonym tofu i wstążkami marchewki

.

Najprostszy sos do makaronu
Szybki pomysł na obiad :) Chyba nic więcej nie muszę pisać 😉

Najprostrzy przepis na makaron z sosem pomidorowym i tofu

.


Tofu z bazylią

Ten rodzaj tofu jemy zdecydowanie najrzadziej. Wykorzystuję je tylko sałatek, więc jeśli masz inne ciekawe pomysły, to chętnie je poznam.

Sałatka z brokułem
Ta sałatka to świetne źródło wapnia!

Sałatka z brokuła i czosnkowy sos z tahini

.

Tyle przepisów z tofu. Chcesz więcej zdrowych przepisów?
Znajdziesz je w moim e-booku Zdrowe i Szybkie obiady >>

Bez wychodzenia z domu możesz mieć 48 pysznych przepisów w wersji do druku i trzymać je zawsze pod ręką. Wszystkie przepisy są 100% roślinne!

Zobacz, co inni mówią o moich przepisach:

Przepisy i inspiracje od Marysi są proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Ola

Przepisy są rewelacyjne- gotowanie trwa krótko a mimo to jest zdrowo i smacznie. Dominika

Korzystając z szybkich rozwiązań proponowanych przez ta wspaniałą rodzinę bardzo powoli, niezauważalnie zmienił mi się prawie cały jadłospis na pyszny i zdrowy. Agnieszka

Super proste a przy tym smaczne przepisy, kilka z nich weszło już do naszego stałego menu. a inne czekają na wypróbowanie… Marysia pokazuje, że nie trzeba spędzać godzin w kuchni żeby przygotować zdrowe posiłki, czasem wystarczy pokroić warzywa, dorzucić nasiona i orzechy i gotowe… Małgorzata

 

Nie wiesz, co ugotować na obiad?

Wegetariańskie leczo z fasolki szparagowejCodziennie musimy jeść i codziennie musimy szykować posiłki. A co jest w tym wszystkim najgorsze?

Nawet gorsze niż zmywanie…
Wymyślanie co dzisiaj ugotować!

Mam rację?
No może jeszcze mąż, który na pytanie co zrobić na obiad, odpowiada „obojętnie” 😉

A gdyby tak mieć system?
-> zbiór przepisów zawsze pod ręką i jeszcze wskazówki jak gotować szybciej,
-> codziennie w 30 minut zdrowy obiad i koniec z zastanawianiem się co dzisiaj ugotować.

Poznaj e-book Zdrowe i Szybkie obiady >>

Z tym e-bookiem już nie zabraknie Ci pomysłów na obiady!

Kup e-book klikając w niebieski przycisk powyżej, lub przejdź do strony produktu i przeczytaj więcej.

.

9 Responses

  1. Kasia

    O! Nie wiedziałam, ze tofu można jeść również na słodko! To znaczy słyszałam o tofurniku, ale myślałam, że to słone danie 😀 Ja powoli przekonuję się do tofu, ale smakuje mi najbardziej to wędzone :)

    Odpowiedz
  2. Pozycjonowanie Bielsko Biała

    Długo się nie mogłam przekonać do tofu ale odkąd koleżanka zrobiła mi takie panierowane z sałatą i fajnym sosem francuskim – muszę przyznać, że naprawdę jest to ciekawa opcja i coraz częściej jem i eksperymentuję

    Odpowiedz
  3. Kasia

    Na słodko nie jadłam nigdy, zawsze jadam albo na ostro, w sosie chili albo z delikatnym sosem imbirowo-czosnkowym, najczęściej w restauracji Pańska 85 w stolicy :) Sama jeszcze nie miałam okazji przyrządzić.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *