Puree z kalafiora z czosnkiem

5

Kolejny przepis na wykorzystanie kalafiora, tym razem proponuję zrobić z niego puree i w ten sposób zastąpić ziemniaki. Przepis na pieczonego kalafiora bardzo Wam się spodobał i mam nadzieję, że tak będzie i tym razem.

Przeważnie nie mówię Tomkowi z góry co je i sprawdzam czy pozna z czego zrobiona jest dana potrawa. Kiedy zrobiłam pierwszy raz to puree, Tomek myślał, że to ziemniaki :) Dałam tylko jeden ząbek czosnku, ale spokojnie możecie próbować z większą ilością jeśli lubicie czosnkowe dania.

Zanim przejdziemy do przepisu, krótkie porównanie dlaczego warto do obiadu jeść kalafiora zamiast ziemniaków :)

Porównanie dla 100 kcal gotowanego warzywa (kalafiora lub ziemniaków)*:

Kalafior Ziemniaki Wnioski
gramy produktu 435 g 117 g kalafiora możesz zjeść prawie 4 razy więcej!
błonnik 10 g 2,4 g kalafior ma 4 razy więcej błonnika
białko 8 g 2 g kalafior ma 4 razy więcej białka
witamina C 193 mg 8,7 mg kalafior ma aż 22 razy więcej witaminy C

* Na podstawie danych z Cronometer.

>

A teraz przepis:

Składniki (na 2 osoby):
– 1/2 kalafiora
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:
1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki.

2. Ugotuj w małej ilości wody do miękkości (około 15 minut).

3. Czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju.

4. Z kalafiora odlej wodę, jeśli jakaś została po gotowaniu. Dodaj podsmażony czosnek z olejem i zmiksuj lub rozgnieć kalafiora na puree.

Smacznego :)

puree z kalafiora

.

5 Responses

  1. Iwona

    Czy byłaby różnica w smaku czy konsystencji gdyby kalafiora ugotować na parze a nie w wodzie? Zdecydowanie wolę warzywa gotowane w taki sposób.

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Myślę, że nie będzie różnicy. Ja gotuję w 1 cm wody, więc różyczki nie są nawet całe zamoczone. Czasami to praktycznie nie ma co odlewać, więc to prawie jak na parze wychodzi.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *