Risotto z pieczarkami i białym winem

2

W poprzednim tekście namawiałam Was do częstego jedzenia grzybów. Żeby jednak jeść je regularnie, potrzeba zgromadzić odpowiednią ilość przepisów. Bo przecież nie będziemy jeść ciągle zupy pieczarkowej i zapiekanek z pieczarkami.

Dlatego dzisiaj przepis na risotto z pieczarkami. Możesz dodać do niego dowolną surówkę i kotlety z soczewicy (jeśli nie jesz planujesz już strączków w innym posiłku). Ja zrobiłam risotto z ryżem w 3 kolorach, białym, czerwonym i czarnym i bardzo nam się spodobało to połączenie.

Składniki:
– 300 g ryżu
– 300 g pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 100 ml białego wytrawnego wina
– 1 litr bulionu warzywnego
– oliwa z oliwek do smażenia
– sól, pieprz
– 2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie:
1. Na dużej patelni podgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek.

2. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i podsmaż.

3. Wsyp ryż i przez kilka minut podsmażaj, często mieszając.

4. Wlej białe wino i dobrze wymieszaj. Gdy cały płyn się wchłonie, dodaj 3/4 bulionu i sól.

5. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli ryż nadal będzie twardy, a wchłonie cały płyn, dodaj resztę bulionu.

6. Gdy ryż będzie miękki dosyp płatki drożdżowe i wymieszaj.

Smacznego :)

2 Responses

Odpowiedz na „MarekCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *