Śniadaniowe placuszki z marchewką

5

Placuszki z marchewką to kolejna wersja śniadaniowych placków jedzonych w naszej rodzinie. Placuszki pojawiają się u na bardzo często bo wszyscy je lubimy :) W poprzednich wpisach znajdziesz przepisy między innymi na placuszki z dynią lub z jabłkami.

Tym razem do przygotowania śniadania wykorzystałam marchewkę, która została mi po wyciskaniu soku w wyciskarce. Przeważnie resztek z wyciskarki mamy tak dużo, że z ciężkim sercem wyrzucamy je do kosza. Staram się wymyślać kolejne sposoby na zagospodarowanie tych odpadków i tak powstały te pyszne placuszki z marchewką. Słodkie śniadanie z warzywami w składzie. Idealne dla dzieci, które nawet się nie zorientują, że właśnie jedzą marchewkę :)

Składniki:
– 1 kubek mąki orkiszowej
– 1 kubek mąki owsianej
– 1 kubek marchewki (startej lub resztki z wyciskania soku)
– 1 kubek mleka roślinnego (np. domowego migdałowego)
– 3/4 kubka wody
– 2 łyżeczki sody
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj suche składniki: mąki, sodę, siemię lniane.

2. Dodaj mokre (mleko, marchew, olej, wodę) i ponownie wymieszaj. Jeżeli masa jest za gęsta dodaj więcej wody.

3. Smaż na patelni na złoty kolor. Natłuść patelnię odrobiną oleju tylko przed pierwszym plackiem.

Ja smażę jednocześnie na dwóch patelniach, a mimo tego placuszki znikają na bieżąco. Placuszki z marchewką jemy same, z ulubionym dżemem lub trzcinowym cukrem.

placuszki z marchewką

5 Responses

  1. Agata

    Zrobiłam z mąką orkiszową i kukurydzianą, ze względu na brak holenderskiej mąki owsianej 😉 wyszły smakuśne, nawet z samą marchewką :*

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *