Soczewica z suszonymi pomidorami

Zielona soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka, składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo), a także błonnika. Jest nie tylko zdrowa ale i wygodna do wykorzystania w kuchni bo nie trzeba jej długo moczyć. Może być stosowana w zupach, sosach, kotletach i sałatkach.

Przeczytaj dlaczego warto jeść soczewicę – klik!

Jeżeli lubisz smak suszonych pomidorów koniecznie spróbuj tej potrawy :) Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ aromatyczne suszone pomidory nadają wspaniały smak i nie ma już problemu z doprawianiem. Do tego dowolna surówka i wartościowy obiad gotowy.

Składniki (na 2 porcje):
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 8-10 suszonych pomidorów w oliwie
– sól, pieprz
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 8-10 zielonych oliwek (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Zieloną soczewicę zalej wrzątkiem na 30minut.

2. Odcedź i ugotuj do miękkości (około15minut) w osolonej wodzie.

3. W drugim garnku podgrzej oliwę z pomidorów i zrumień pokrojoną cebulę i czosnek.

4. Suszone pomidory pokrój w paseczki i podsmaż z cebulą.

5. Na koniec dodaj soczewicę i pokrojone w plasterki oliwki. Wymieszaj, przypraw do smaku solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi.

Tak przygotowana soczewica z suszonymi pomidorami najlepiej smakuje z brązowym ryżem lub pełnoziarnistym makaronem i dowolną surówką.

Smacznego! :)

Soczewica z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *