Sos pieczarkowy z mlekiem kokosowym

Pamiętasz jak pisałam o tym dlaczego warto jeść grzyby? Jeśli nie, to zajrzyj do tekstu: Grzyby w diecie dziecka – czy warto podawać i kiedy zacząć?

Od kiedy uświadomiłam sobie jak ważne jest jedzenia grzybów, staram się regularnie kupować pieczarki i wykorzystywać je w naszej kuchni. Nadal nie jemy grzybów codziennie, ale 2-3 razy w tygodniu już tak.

Nasza Hania chwilowo obraziła się na pieczarki i ciężko ją przekonać do zjedzenia choć odrobiny. Jedyne co zjada to zapiekanki z pieczarkami i ketchupem oraz zupy z suszonymi grzybami.

Ja za to zatęskniłam za gęstym sosem pieczarkowym. Takim do makaronu, kaszy lub nawet niezdrowych pampuchów. Takim po którym wylizuje się talerz, gdy nikt nie patrzy. Rozwiązaniem okazało się wykorzystanie mleka kokosowego, powstał gęsty i pyszny sos.

Składniki:
– 500 g pieczarek
– duża cebula
– 3 łyżki mleka kokosowego (gęsta część z mleka w puszce)
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek lub olej
– łyżka ziół prowansalskich
– łyżka płatków drożdżowych (nie wiesz co to płatki drożdżowe? kliknij tutaj)

Wykonanie:
1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę.

2. Dodaj pieczarki (u mnie pokrojone w plasterki), sól i pieprz. Smaż kilka minut.

3. Gdy pieczarki zmiękną i puszczą wodę, dodaj 3 czubate łyżki mleka kokosowego (gęsta część z mleka w puszce), wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt rzadki, łyżkę mąki ziemniaczanej rozsyp na całą powierzchnię patelni i dokładnie wymieszaj. Gęstość sosu zależy od tego jak dużo wody puszczą pieczarki.

4. Podawaj z kaszą, ryżem, makaronem.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *