Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

Gotuję już tyle lat, a nigdy nie próbowałam PESTO… Aż do ostatniej środy, kiedy na przygotowanie obiadu miałam dosłownie 5 minut. W lodówce leżał na szczęście ugotowany poprzedniego dnia makaron i słoiczek dawno kupionego PESTO. Nowe odkrycie bardzo przypadło nam do gustu, Tomasz stwierdził, że zjadłby więcej gdyby było, także już w niedzielę robiliśmy powtórkę :)

Składniki (na 1 porcję):
– 2 łyżeczki pesto
– 4 suszone pomidory
– 5 oliwek
– 100g makaronu pełnoziarnistego (lub ryżowego)

Wykonanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Wrzuć z powrotem do garnka, dodaj pesto, pokrojone pomidory i oliwki, wymieszaj i podgrzej. Gotowe :) Polecam na szybki i naprawdę smaczny obiad.

Skład kupionego przeze mnie PESTO:
bazylia, olej roślinny, pomidory, mieszanka warzyw, orzechy nadnercza zachodniego, ser grana, sól, czosnek, regulator kwasowości:kwas mlekowy

Dodatek sera powoduje, że nie jest to w 100% danie wegańskie ale w dwóch łyżeczkach jest go tak mało, że nie będę się tym przejmować. Inne składniki nie wzbudziły mojego niepokoju :)

Podstawą tego dania jest makaron, który dostarcza głównie węglowodanów, dlatego na kolację zjedliśmy po dużej misce sałatki ze świeżych warzyw aby dostarczyć większej ilości witamin, mikro i makroelementów.

Zdrowszą wersję pesto otrzymasz przygotowując je samodzielnie w domu. Przeczytaj jak zrobić w domu pesto z natki pietruszki lub z jarmużu.

.


sniadanie

.

Pobierz darmowy e-book z przepisami na proste i zdrowe śniadania. Kliknij tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *