Spagetti wegetariańskie

1

Uwielbiam makaron w każdej postaci :) Dzisiejsza propozycja to podstawowa wersja pomidorowego sosu, potrzebne składniki mam zawsze w domu. Dodatek soczewicy sprawia, że sos jest gęsty i sycący. Kiedy nie mam pomysłu albo ochoty na gotowanie nic bardziej wyszukanego robię zawsze ten sos, jest szybki i prosty. Większą ilość sosu mrożę i wykorzystuję w awaryjnych sytuacjach lub kiedy najdzie mnie ochota :)

Składniki (na 4 porcje):
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 marchewki
– 1 czerwona papryka
– 1 karton przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 100g tofu (opcjonalnie)
– sól, pieprz, oregano, sos sojowy, płatki drożdżowe
– 1 paczka makaronu pełnoziarnistego
– natka pietruszki/pestki dyni (opcjonalnie)

W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę i paprykę, dolej odrobinę wody i duś do miękkości. W oddzielnym garnku ugotuj soczewicę (wrzuć na 5 minut do osolonego wrzątku). Gdy warzywa będą miękkie dodaj soczewicę, przecier pomidorowy i podgrzej.  Przypraw do smaku i całość zmiksuj blenderem na gęsty sos. Na koniec możesz dodać pokruszone tofu. Sos podawaj z pełnoziarnistym makaronem, posypany natką pietruszki i pestkami dyni.

Smacznego! :)

One Response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *