Sałatka z brokuła

Wiesz, że brokuła można jeść też na surowo? W ten sposób zachowujemy najwięcej cennych witamin i minerałów. Sałatka z brokuła jest intensywnie zielona, a z odpowiednio dobranymi dodatkami staje się kolorowa i wiosenna :)

Składniki (porcja dla 2 osób):
– 1/3 brokuła
– 2 ogórki kiszone
– 1/3 papryki czerwonej
– 1/3 kostki tofu
– 8-10 oliwek
– 2 łyżki kukurydzy z puszki
– pestki dyni i słonecznika
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– garść dowolnych kiełków

Brokuła drobno posiekaj lub zmiksuj w pojemniku blendera z ostrzem S. Dodaj drobno pokrojone pozostałe składniki (ogórki, papryka, tofu). Na końcu polej oliwą z oliwek i zamieszaj. Składniki możesz dowolnie wymieniać lub użyć wszystkie na raz. Zimą najzdrowsze w tej sałatkce są kiszone ogórki i brokuł, pamiętaj żeby to one były podstawą, a kukurydza i papryka tylko kolorowym dodatkiem. Latem możesz dać więcej papryki i pomidory. Sałatkę posyp pestkami dyni i słonecznika, wszystkie pestki są bardzo zdrowe i należy je jeść jak najczęściej. Ja dosypuję też płatki drożdżowe i nie daję już żadnych innych przypraw.

Sałatka może być podstawą śniadania lub kolacji (dodaj tylko kromkę pełnoziarnistego chleba i gotowe) lub dodatkiem do obiadu. Pamiętaj jeść surowe warzywa każdego dnia.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *