Surówka z kalafiora

1

Już prawie lato i pojawia się coraz więcej warzyw. Piątkowy urlop wykorzystałam między innymi na zakupy na ryneczku i pierwszy raz w tym roku kupiłam kalafiora. Początkowo nie miałam na niego pomysłu ale po przeglądzie lodówki wyszła z niego taka fajna surówka :) Oj stęskniłam się za surówkami w tej Szwecji, teraz mogłabym je jeść kilka razy dziennie.

Kolorowe dodatki sprawiają, że surówka z kalafiora nie tylko świetnie smakuje ale też pięknie wygląda.

Składniki:
– 1/2 kalafiora
– 1 pomidor
– 1/3 groszku z puszki lub słoika
– szczypiorek
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka płatków drożdżowych

Kalafiora drobno pokrój lub zmiksuj w pojemniku blendera, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, groszek, oliwę i płatki drożdżowe. Całość wymieszaj i posyp szczypiorkiem. Smacznego :)

Kalafior zawiera beta-karoten, kwas foliowy oraz witaminę C. Wszystkie te substancje są wrażliwe na temperaturę dlatego najlepiej jeść kalafiora na surowo razem z zielonymi listkami dookoła. Ja te listki i łodygę wrzucam do sokowirówki i nic się nie marnuje :)

One Response

  1. Marta

    Racja! Mieliśmy przyjemność skosztować tej przepysznej sałatki wczoraj! i chyba dopiero po 10 strzale odgadliśmy, że to kalafior 😀 świetna kompozycja smaków! Szczególnie dla mnie, bo osobiście nie przepadam za kalafiorem :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *