Surowy makaron z cukinii

3

Już w zeszłym roku na kilku blogach można było zobaczyć surowy makaron z cukinii. Pomysł bardzo mi się podobał, bo cukinia jest zdrowa i niskokaloryczna, a zastąpienie tradycyjnego makaronu warzywem wyjdzie na zdrowie każdemu :) Przed zrobieniem tego makaronu powstrzymywał mnie tylko brak odpowiedniego sprzętu do pokrojenia cukinii. Kiedy jednak pokazałam mojej mamie zdjęcia cukinii pociętej na kawałki, okazało się, że w jej szafce już leży odpowiednia obieraczka :)

Jak wygląda taka obieraczka możesz zobaczyć na zdjęciu. Mama kupiła ją za kilka złotych na ryneczku, była sprzedawana jako urządzenie do szatkowania kapusty. Z pomocą takiej obieraczki makaron robi się bardzo szybko.

makaron z cukinii

W lodówce leżała też cukinia, więc już tego samego dnia obieraczka poszła w ruch i na obiad był makaron z cukinii. Z jednej dużej cukinii mieliśmy makaron dla 4 osób, smakował wszystkim, również Hani. Jak pewnie większość dzieci Hania uwielbia wszystkie makarony, a takie podanie cukinii może być kolejnym sposobem na przekonanie dziecka do jedzenia warzyw :)

makaron z cukinii

Nasz makaron zjedliśmy razem z leczo z zielonej fasolki i pieczarek. Makaron podgrzał się od ciepłego leczo i miał idealną temperaturę do spożycia. Pycha :)

Składniki na makaron:
– 1 duża cukinia

Wykonanie:
Cukinie pokrój obieraczką na paski, do momentu gdy napotkasz pestki. Część z pestkami jest za miękka aby zrobić z niej makaron. Tak przygotowany makaron możesz podać od razu lub wrzucić na moment do wrzątku aby był ciepły. Jeśli przygotowujesz większą ilość lub chcesz przygotować makaron chwilę wcześniej wrzucaj go od razu do bardzo zimnej wody i całość wstaw do lodówki. Dzięki temu makaron nie zwiędnie i będzie fajnie chrupiący.

Smacznego :)

makaron z cukinii

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *