Szybki obiad – brukselka z pieczarkami

4

Ta zima jest u nas pod znakiem brukselki :) Lubię brukselkę nie tylko za smak, ale również za to, że można jej kupić mniejszą ilość. Główka kapusty to dużo dla naszej rodziny i często musiałam część wyrzucać. Brukselki mogę kupić tylko tyle, ile potrzebuję.

Pieczemy ją w piekarniku lub dodajemy do warzyw na patelni. Czasami jest tylko jednym z różnych warzyw, a czasami składnikiem głównym, jak w tym przepisie na szybki obiad.

Składniki (dla 2 osób):
– 1 szklanka dowolnej kaszy (użyłam mieszanki kaszy z soczewicą z firmy Melvit)
– 300 g pieczarek
– 300 g brukselki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
1. Zagotuj 2 szklanki wody. Wsyp kaszę, odrobinę soli i gotuj przez 15 minut.

2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pieczarki (pokrojone w ćwiartki) z dodatkiem soli. Przełóż na talerz.

3. Brukselki obierz z zewnętrznych liści, umyj, pokrój na ćwiartki. Przełóż brukselki na patelnię, dodaj sól i zioła prowansalskie. Podsmażaj kilka minut, często mieszając.

4. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

5. Do brukselki dodaj pomidora, pieczarki, płatki drożdżowe, sok z cytryny. Duś kilka minut.

6. Podawaj z kaszą, najlepiej z dodatkiem soczewicy lub innych strączków (jako produktu z wyższą zawartością białka).

Smacznego :)

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Szukasz zdrowych i szybkich przepisów na śniadania?
zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

4 Responses

  1. Monika

    Dałam szansę brukselce. Wspomnienie rozgotowanej wykluczyło ją z mojego menu aż do dziś. Ale taka al dente z przyprawami – wspaniała! zaczęłam planować zakupy pod konkretne przepisy. Dziękuję za inspirację i łatwość w przygotowaniu.

    Odpowiedz

Odpowiedz na „MonikaCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *