Szybki obiad - brukselka z pieczarkami

Szybki obiad – brukselka z pieczarkami

Szybki obiad – brukselka z pieczarkami

Ta zima jest u nas pod znakiem brukselki 🙂 Lubię brukselkę nie tylko za smak, ale również za to, że można jej kupić mniejszą ilość. Główka kapusty to dużo dla naszej rodziny i często musiałam część wyrzucać. Brukselki mogę kupić tylko tyle, ile potrzebuję.

Pieczemy ją w piekarniku lub dodajemy do warzyw na patelni. Czasami jest tylko jednym z różnych warzyw, a czasami składnikiem głównym, jak w tym przepisie na szybki obiad.

Składniki (dla 2 osób):
– 1 szklanka dowolnej kaszy (użyłam mieszanki kaszy z soczewicą z firmy Melvit)
– 300 g pieczarek
– 300 g brukselki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
1. Zagotuj 2 szklanki wody. Wsyp kaszę, odrobinę soli i gotuj przez 15 minut.

2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pieczarki (pokrojone w ćwiartki) z dodatkiem soli. Przełóż na talerz.

3. Brukselki obierz z zewnętrznych liści, umyj, pokrój na ćwiartki. Przełóż brukselki na patelnię, dodaj sól i zioła prowansalskie. Podsmażaj kilka minut, często mieszając.

4. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

5. Do brukselki dodaj pomidora, pieczarki, płatki drożdżowe, sok z cytryny. Duś kilka minut.

6. Podawaj z kaszą, najlepiej z dodatkiem soczewicy lub innych strączków (jako produktu z wyższą zawartością białka).

Smacznego 🙂

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

4 Comments

  • Monika Posted 30 stycznia 2019 14:08

    Dałam szansę brukselce. Wspomnienie rozgotowanej wykluczyło ją z mojego menu aż do dziś. Ale taka al dente z przyprawami – wspaniała! zaczęłam planować zakupy pod konkretne przepisy. Dziękuję za inspirację i łatwość w przygotowaniu.

    • Marysia Pabich Posted 30 stycznia 2019 16:09

      Bardzo się cieszę 🙂 Witamy wśród osób, które lubią brukselkę 🙂

  • asia Posted 3 lutego 2019 13:56

    Super przepis. Wszystkim smakowało.

  • Iwona Posted 15 lutego 2019 12:44

    Zrobiłam. Genialne! Polecam przepis ?

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *