Tofucznica z pomidorami i pieczarkami

4

Śniadaniowa propozycja, która może zastąpić jajecznicę dla osób nie jedzących jajek. Wygląda jak jajecznica i smakuje bardzo podobnie, a ma zdecydowanie mniej kalorii :)

Tofucznica jest jednym z ulubionych śniadań naszej córki, zawsze prosi o dokładkę. W innych daniach Hania tofu nie lubi, ale tofucznica wyraźnie przypadła jej do gustu.

Składniki (na 2 porcje):
– 1 kostka tofu (180-200g)
– 1 mała cebula
– 1 pomidor
– 5-6 pieczarek
– 1 łyżeczka oregano
– sól, pieprz
– olej

Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, dodaj pokrojone pieczarki i pomidora. Podduś parę minut. Tofu rozgnieć widelcem w miseczce, wymieszaj z oregano, solą i pieprzem. Wrzuć na patelnię, zamieszaj i podgrzej.

Tofucznicę można przygotować w wersji z samymi pieczarkami lub samym pomidorem. Dodaj kromkę lub dwie pełnoziarnistego chleba i śniadanie gotowe.

Smacznego :)

tofucznica

4 Responses

  1. TOFUBAB

    Uwielbiam! Tofucznica to jedna z moich ulubionych tofu-potraw. :)
    Opracowałam wersję w bułce – TOFUBAB. Smakuje wspaniale.
    Polecam i zapraszam na mój blog.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *