Tofucznica z pomidorami i pieczarkami

Tofucznica z pomidorami i pieczarkami

Tofucznica z pomidorami i pieczarkami

Śniadaniowa propozycja, która może zastąpić jajecznicę dla osób nie jedzących jajek. Wygląda jak jajecznica i smakuje bardzo podobnie, a ma zdecydowanie mniej kalorii 🙂

Tofucznica jest jednym z ulubionych śniadań naszej córki, zawsze prosi o dokładkę. W innych daniach Hania tofu nie lubi, ale tofucznica wyraźnie przypadła jej do gustu.

Składniki (na 2 porcje):
– 1 kostka tofu (180-200g)
– 1 mała cebula
– 1 pomidor
– 5-6 pieczarek
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól, pieprz
– olej

Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, dodaj tymianek, pokrojone pieczarki i pomidora. Podduś parę minut. Tofu rozgnieć widelcem w miseczce, wymieszaj z solą i pieprzem. Wrzuć na patelnię, zamieszaj i podgrzej.

Tofucznicę można przygotować w wersji z samymi pieczarkami lub samym pomidorem. Dodaj kromkę lub dwie pełnoziarnistego chleba i śniadanie gotowe.

Smacznego 🙂

 

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

6 Comments

  • TOFUBAB Posted 28 stycznia 2015 13:49

    Uwielbiam! Tofucznica to jedna z moich ulubionych tofu-potraw. 🙂
    Opracowałam wersję w bułce – TOFUBAB. Smakuje wspaniale.
    Polecam i zapraszam na mój blog.

  • Marysia Posted 22 maja 2019 08:46

    A czy można zrobić z wędzonego tofu? Czy lepiej ze zwykłego?

    • Marysia Pabich Posted 22 maja 2019 09:00

      Myślę, że można zrobić, ale smak będzie mniej zbliżony do jajecznicy. Ale znam osoby, które właśnie tak jedzą.
      Z wędzonego tofu cały sercem polecam zrobić to: https://jakzdrowozyc.pl/komosa-ryzowa-ze-smazonym-tofu/

      • Marysia Posted 22 maja 2019 10:29

        Dziękuję 🙂 Chętnie spróbuję 🙂

  • Damian Posted 5 sierpnia 2021 20:11

    Witam hak uzyskać żółtą konsystencję ponieważ przygotowałem wszystki jak w przepisie i kiedy wszystko jest gotowe i tak mam białe tofu ?

    • Marysia Pabich Posted 5 sierpnia 2021 20:26

      Aby był żółty kolor, trzeba dodać kurkumę. Już dopisuję do składników. Dla smaku nie ma dużego znaczenia, ale ładniej wygląda i poprawia wartość odżywczą (to najzdrowsza przyprawa!). Dzięki za to pytanie 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *