Dlaczego warto jeść zielone liście i pić zielone koktajle?

9

Często w naszych przepisach pojawiają się zielone liście, czas na podsumowanie dlaczego warto włączyć je do codziennej diety. Zielone liście to jedne z najzdrowszych warzyw, bardzo niedoceniane w naszych polskich kuchniach. A szkoda, bo to magiczne pożywienie.

Dlaczego zielone liście są zdrowe?

Wapń – gwarantuje zdrowie kości i zębów. Odgrywa także rolę w krzepnięciu krwi, skurczach mięśni oraz wydzielaniu hormonów i enzymów. Więcej o roślinnych źródłach wapnia pisaliśmy tutaj.

Fitozwiązki – chronią przed rakiem, mają działanie przeciwzapalne, walczą z wirusami, bakteriami i grzybami. Usprawniają przepływ krwi, zmniejszają tworzenie się skrzepów i obniżają poziom cholesterolu. Jednym z fitozwiązków jest chlorofil.

Chlorofil – poprawia odporność i przenosi tlen przez co odżywia całe ciało. Niektórzy mówią, że chlorofil to krew roślin, inni że płynna energia słoneczna. Warto wziąć trochę tej energii dla siebie :)

Przeciwutleniacze (antyoksydanty) neutralizują wolne rodniki,  w ten sposób opóźniają starzenie i chronią przed rakiem. Pobudzają układ odpornościowy i chronią oczy. Antyoksydanty to: karotenoidy (prekursor witaminy A), witaminy E i C. 

Kwas foliowy i witamina K – szczególnie ważne dla noworodków i małych dzieci. Chronią przed wadami cewy nerwowej u płodu i nowotworami u dzieci. O tych witaminach powinny pamiętać kobiety w ciąży i karmiące, tak aby dzieci otrzymały ich odpowiednie ilości.

Mało kalorii, a dużo błonnika – pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi.

zielony koktajl

Jakie zielone liście jeść?

Do wyboru jest naprawdę sporo różnych zielonych warzyw. Szpinak, jarmuż, rukola, roszponka, natka pietruszki, liście buraka, pokrzywa, różne rodzaje sałat i kapust. Można z nich zrobić sałatki, pesto lub gotować w zupach. Więcej o tym jak jeść zielone liście pisaliśmy przy okazji roślinnych źródeł wapnia. Ale nasz ulubiony sposób na zielone liście to zielone koktajle :)

Dlaczego zielone koktajle?

1) Koktajle dzięki zmiksowaniu  rozdrobnione dlatego nasz organizm łatwiej je trawi i jest w stanie więcej przyswoić.

2) W koktajlu można upchnąć o wiele więcej składników niż bylibyśmy w stanie pogryźć i przerzuć. To wspaniała oszczędność czasu, zjesz więcej w krótszym czasie.

3) Odświeżają i nawadniają. Podczas treningu nie marzę o niczym innym niż zimny, pyszny koktajl. Nie wyobrażam sobie, żebym miała rozpuszczać jakiś chemiczny proszek w wodzie i to pić, kiedy mam pod ręką takie pyszności, pełne witamin i minerałów.

4) Zawierają błonnik, dzięki czemu nie podnoszą poziomu cukru we krwi, tak szybko jak robią to soki.

5) Stwarzają mnóstwo możliwości i nigdy się nie nudzą. A przygotowuję się je dosłownie w kilka minut.

Do zielonych koktajli przekonaliśmy się po lekturze książki Ukryta Siła. Rich Roll opisuje w niej siłę diety opartej na roślinach, którą nazwał „Moc roślin”. Zielony koktajl na śniadanie to podstawa tej diety. Rich pisze:

„Przyzwyczaj się do tego, że na śniadanie wypijasz sałatkę”.

Nam nie udało się do tego przyzwyczaić. Miłość do owsianki zwyciężyła :) Koktajle pijemy głównie po treningach albo na kolację.

.

SZUKASZ PRZEPISÓW NA ZIELONE KOKTAJLE?
Ebook o zielonych koktajlach

Chcesz się zdrowo odżywiać i szukasz nowych, fajnych przepisów?

Pijąc zielone koktajle zaoszczędzisz czas i dasz sobie natychmiastowy zastrzyk energii :)

Pobierz 3 przepisy na koktajle oraz darmowy fragment naszej książki Sekrety Zielonych Koktajli.

Kliknij TUTAJ, aby pobrać fragment.

.
.

9 Responses

  1. ewczaa

    dzisiaj pierwsza salatka z jarmuzem i awokado, jutro pierwszy jarmuzowy koktail sniadaniowy.

    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  2. jowka

    A ja lacze juz od ladnych paru miesiecy, owsianke z koktajlem i mam wspaniale, sycace, zielone sniadanie! Dzisiaj n.p. wypilam: 3 lyzki platkow ugotowanych na wodzie, na gesto (mam popromienne zapalenie jelit i w moim przypadku musza byc rozgotowane) pol awokado, pol peczka pietruszki, pol banana, po kawalku jablka i gruszki. Dopelnilam mlekiem z orzechow laskowych. Pyszne i zdrowe, a co najwazniejsze ZIELONE!

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Teoretycznie tak. Najlepiej przechowywać je wtedy w szklanej butelce, w lodówce. Jeśli chcesz zabrać ze sobą (np. do pracy) to wtedy najlepiej w termosie, tak aby koktajl nie był nastawiony na światło słoneczne. To tak teoretycznie, ale praktycznie koktajle są najlepsze od razu po zrobieniu. Często zabieramy je ze sobą jako posiłek po treningu lub zawodach, ale robią się wtedy bardziej gęste (podejrzewam, że pęczniej siemię lniane). Kolor robi się taki brudny (ciemnieje banan), a ciepły koktajl też już nie smakuje tak samo. Podsumowując, polecam wstać 5 minut wcześniej i przygotować świeży koktajl na śniadanie :)

      Odpowiedz
      • Nika

        Ja mam blender przewozny (zabieram go na wyjazdy) z dwiema butelkami, ktore sie bezposrednio wstawia na podstawe. Natomiast do srodka mozna wlozyc niebieski wklad uprzednio zmrozony , co pozwala miec chlodny koktajl nawet popoludniu. Bardzo praktyczne rozwiazanie. Polecam. Nika

        Odpowiedz
  3. Mikasia

    Odważyłam się wypić koktajl z jarmużu w restauracji Halka – ładnie podany, doprawiony cytrynką, z lodem. Naprawdę niezły. Teraz spróbuję go zrobić sama.

    Odpowiedz
  4. Darka

    Warto! Od jakiegoś czasu robię sobie koktajl w chlorellą. Kupiłam chlorellę w tabletkach w Rossmannie. Ona z kolei działa oczyszczająco i pomaga w odchudzaniu. Pewnie istnieje wiele podróbek, ale ta z Rossmanna jest pewna.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *