
Szparagi na stałe zagościły w naszej kuchni i gdy tylko jest na nie sezon, jemy je kilka razy w tygodniu. Przeważnie po prostu ugotowane jako dodatek do obiadu lub kolacji. Czasami jednak nachodzi mnie ochota na bardziej wyszukane dania i w poniedziałek postanowiłam zrobić tartę ze szparagami.
Samo wykonanie tarty nie jest wcale tak trudne i czasochłonne jak mi się początkowo wydawało, to raczej jeden z tych przepisów, które dość szybko się robi i mają fajny efekt
Zanim przystąpicie do działania, jedna wskazówka od nas, szparagi przed ułożeniem na tartę lepiej pokroić na mniejsze kawałki, nie wygląda to wtedy tak ładnie, ale zdecydowanie łatwiej będzie je pogryźć
Składniki:
– pęczek zielonych szparagów (500 g)
– szklanka mąki pszennej
– szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
– 4 łyżki oleju lub oliwy
– szczypta soli
– 1/2 szklanki zimnej wody
– kostka tofu (180 g)
– 1/2 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
– 2-3 łyżki płatków drożdżowych
– 1/2 łyżeczka czarnej soli
– 1 łyżeczka kurkumy
– pieprz
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąki i sól, dodaj olej oraz wodę i wyrób gładkie ciasto.
2. Ciasto odłóż do lodówki i w tym czasie ugotuj szparagi (przeczytaj jak ugotować szparagi?), przygotuj sos z tofu oraz rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
3. Tofu, mleko roślinne, płatki drożdżowe, kurkumę, sól i pieprz umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
4. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
5. Na lekko podpieczony spód wylej masę i ułóż na niej szparagi. Piecz przez około 30 minut.
Smacznego
W formie tarty jeszcze szparagów nie jadłam, musi być pyszna. W tartach super jest to, że właśnie wcale nie zajmują dużo czasu a efekt jest zachwycający!
Dokładnie
Sama byłam zaskoczona, że to w sumie takie proste 
Wygląda naprawdę dobrze, oby zasmakowało moim dzieciom.
Wiesz jak jest z dziećmi, nie zawsze wszystko smakuje za pierwszym razem, ale warto próbować i wracać do tej samej potrawy. Ja staram się w tym roku nauczyć naszą Hanią jeść szparagi i za każdym razem, kiedy my jemy, daję jej kawałek do spróbowania. Szkoda, że nie zaczęłam kilka lat wcześniej
U mnie szparagi królują, choć co prawda tarty jeszcze nie robiłam 😉
a można te szparagi zastąpić czymś innym, np. szpinakiem?
Jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że można
Mam ochotę włożyć tam pomidorki koktajlowe i fasolkę szparagową. Może jeszcze w tym tygodniu zrobię 