Wegańska tarta ze szparagami

5

Szparagi na stałe zagościły w naszej kuchni i gdy tylko jest na nie sezon, jemy je kilka razy w tygodniu. Przeważnie po prostu ugotowane jako dodatek do obiadu lub kolacji. Czasami jednak nachodzi mnie ochota na bardziej wyszukane dania i w poniedziałek postanowiłam zrobić tartę ze szparagami.

Samo wykonanie tarty nie jest wcale tak trudne i czasochłonne jak mi się początkowo wydawało, to raczej jeden z tych przepisów, które dość szybko się robi i mają fajny efekt :)

Zanim przystąpicie do działania, jedna wskazówka od nas, szparagi przed ułożeniem na tartę lepiej pokroić na mniejsze kawałki, nie wygląda to wtedy tak ładnie, ale zdecydowanie łatwiej będzie je pogryźć :)

Składniki:
– pęczek zielonych szparagów (500 g)
– szklanka mąki pszennej
– szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
– 4 łyżki oleju lub oliwy
– szczypta soli
– 1/2 szklanki zimnej wody
– kostka tofu (180 g)
– 1/2 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
– 2-3 łyżki płatków drożdżowych
– 1/2 łyżeczka czarnej soli
– 1 łyżeczka kurkumy
– pieprz

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąki i sól, dodaj olej oraz wodę i wyrób gładkie ciasto.

2. Ciasto odłóż do lodówki i w tym czasie ugotuj szparagi (przeczytaj jak ugotować szparagi?), przygotuj sos z tofu oraz rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

3. Tofu, mleko roślinne, płatki drożdżowe, kurkumę, sól i pieprz umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

4. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

5. Na lekko podpieczony spód wylej masę i ułóż na niej szparagi. Piecz przez około 30 minut.

Smacznego :)

5 Responses

    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Wiesz jak jest z dziećmi, nie zawsze wszystko smakuje za pierwszym razem, ale warto próbować i wracać do tej samej potrawy. Ja staram się w tym roku nauczyć naszą Hanią jeść szparagi i za każdym razem, kiedy my jemy, daję jej kawałek do spróbowania. Szkoda, że nie zaczęłam kilka lat wcześniej :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *