Najlepszy wegański pasztet z soczewicy od Jadłonomi

11

Najlepszy pasztet jaki jadłam, nawet mięsne pasztety nie mają z nim szans. Ten wegański pasztet z soczewicy to mistrzostwo świata. Przepis pochodzi z najlepszego moim zdaniem (ale podejrzewam, że nie tylko moim :)) polskiego bloga kulinarnego czyli Jadlonamia.com. Kto jeszcze nie był na tej stronie koniecznie musi zajrzeć oczywiście zaraz po zrobieniu tego pasztetu.Tylko zarezerwuj sobie sporo czasu, ja mogę czytać te przepisy godzinami.

Składniki podaję tak jak są w oryginalnym przepisie ale ja biorę wszystkiego 50% więcej a i tak pasztet za szybko się kończy. Zabieram go zawsze w odwiedziny do siostry, dzięki czemu jestem tam zawsze mile widzianym gościem 😉

Składniki:
– 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
– 1 szklanka ugotowanej zimnej kaszy jaglanej
– 100 ml oleju
– 2 cebule
– 10 suszonych śliwek
– 2-3 łyżki sosu sojowego
– 2 liście laurowe
– 3/4 łyżeczki majeranku
– 1/2 łyżeczki cząbru
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól i czarny pieprz
– kilka łyżek oleju do smażenia

1. Kaszę jaglaną i soczewicę ugotuj do miękkości w oddzielnych garnkach. Możesz to zrobić dzień wcześniej. Ja często odkładam szklankę kaszy kiedy gotuję ją na śniadanie.

2. Cebulę podsmaż na oleju z liśćmi laurowymi. Gdy cebula się zeszkli wyrzucić przyprawy.

3. Wszystkie składniki poza śliwkami zmiksuj blenderem na masę (soczewica, kasza, cebula, olej, przyprawy).

4. Przełóż 3/4 masy do foremki, ułóż śliwki i przykryj pozostałą masą.

5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Je piekę z grzałką od góry i do dołu owijając całą foremkę w papier do pieczenia, w ten sposób wierzch pasztetu nie robi się suchy i się nie kruszy.

6. Pasztet wystudź w przykrytej foremce przez całą noc. Rano wyjmij pasztet na deskę, przechowuj w lodówce, szczelnie owinięty aby nie wysechł bo zacznie się kruszyć.

Smacznego :)

Przeczytaj dlaczego warto jeść soczewicę i sprawdź nasze inne przepisy z jej udziałem.

pasztet

.

Szukasz roślinnych przepisów?
Szpinak z zieloną soczewicą

Codziennie zastanawiasz się co zjeść na obiad?

Brakuje Ci czasu na gotowanie i pomysłów na zdrowe obiady w czasie pracy? Ciągle jesz kanapki lub sięgasz po dania typu fast-food?

Poznaj pomysły na obiady, których znajomi będą Ci zazdrościć!

Potrzebujesz tylko 30 minut, a gotując od razu na kilka dni, jeszcze mniej czasu, warto jednak mieć system, aby nie jeść ciągle tego samego. Chcesz sprawdzić czy moje sposoby zadziałają u Ciebie?

Kliknij tutaj, aby zacząć już dziś!

.

11 Responses

  1. Ola M.

    Mi osobiście o wiele bardziej smakuje ten pasztet z żurawiną zamiast śliwek :) ale faktycznie jest pyszny. Proporcje składników i przypraw są idealne 😉 Polecam jeszcze „Pasztet warzywny doskonały” :) na chlebku, obowiązkowo z plasterkiem pomidora smakuje obłędnie :)

    Odpowiedz
  2. Natalia

    Zrobiony, dodalam figi z braku sliwek i wyszedl przepyszny, lekko slodkawy. Tylko jak zwykle jem go lyzka, bo sie rozwala, ale to chyba taka uroda vege pasztetow, bo kazdy mi taki wychodzi:)

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Najważniejsze, że smakuje :) Nam się czasem kruszy, ale przeważnie jest ok i można pokroić na plasterki. Moje obserwacje są takie, że kasza jaglana powinna być dobrze rozgotowana, a po upieczeniu pasztet dobrze owinięty, aby nie wysechł podczas chłodzenia.

      Odpowiedz
  3. Ola

    Dziękuję serdecznie z przepis, wczoraj zrobiłam i wyszedł wyborny! Zamiast śliwek użyłam żurawiny, a zamiast kaszy jaglanej użyłam kuskus (jaglanej nie mogłam nigdzie znaleźć, mieszkam w Melbourne) i pomimo tych zmian, pasztet smakuje przepysznie! Zgodnie z przepisem zadbałam o to, aby nie wysechł, dodałam też trochę oleju kokosowego i nie kruszy wcale, świetnie się kroi. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *