Najlepszy wegański pasztet z soczewicy od Jadłonomi - Jak Zdrowo Żyć

Najlepszy wegański pasztet z soczewicy od Jadłonomi

Najlepszy wegański pasztet z soczewicy od Jadłonomi

Najlepszy pasztet jaki jadłam, nawet mięsne pasztety nie mają z nim szans. Ten wegański pasztet z soczewicy to mistrzostwo świata. Przepis pochodzi z najlepszego moim zdaniem (ale podejrzewam, że nie tylko moim :)) polskiego bloga kulinarnego czyli Jadlonamia.com. Kto jeszcze nie był na tej stronie koniecznie musi zajrzeć oczywiście zaraz po zrobieniu tego pasztetu.Tylko zarezerwuj sobie sporo czasu, ja mogę czytać te przepisy godzinami.

Składniki podaję tak jak są w oryginalnym przepisie ale ja biorę wszystkiego 50% więcej a i tak pasztet za szybko się kończy. Zabieram go zawsze w odwiedziny do siostry, dzięki czemu jestem tam zawsze mile widzianym gościem 😉

Składniki:
– 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
– 1 szklanka ugotowanej zimnej kaszy jaglanej
– 100 ml oleju
– 2 cebule
– 10 suszonych śliwek
– 2-3 łyżki sosu sojowego
– 2 liście laurowe
– 3/4 łyżeczki majeranku
– 1/2 łyżeczki cząbru
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól i czarny pieprz
– kilka łyżek oleju do smażenia

1. Kaszę jaglaną i soczewicę ugotuj do miękkości w oddzielnych garnkach. Możesz to zrobić dzień wcześniej. Ja często odkładam szklankę kaszy kiedy gotuję ją na śniadanie.

2. Cebulę podsmaż na oleju z liśćmi laurowymi. Gdy cebula się zeszkli wyrzucić przyprawy.

3. Wszystkie składniki poza śliwkami zmiksuj blenderem na masę (soczewica, kasza, cebula, olej, przyprawy).

4. Przełóż 3/4 masy do foremki, ułóż śliwki i przykryj pozostałą masą.

5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Je piekę z grzałką od góry i do dołu owijając całą foremkę w papier do pieczenia, w ten sposób wierzch pasztetu nie robi się suchy i się nie kruszy.

6. Pasztet wystudź w przykrytej foremce przez całą noc. Rano wyjmij pasztet na deskę, przechowuj w lodówce, szczelnie owinięty aby nie wysechł bo zacznie się kruszyć.

Smacznego 🙂

Przeczytaj dlaczego warto jeść soczewicę i sprawdź nasze inne przepisy z jej udziałem.

pasztet

.

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

.

17 Comments

  • Ola M. Posted 5 września 2016 10:46

    Mi osobiście o wiele bardziej smakuje ten pasztet z żurawiną zamiast śliwek 🙂 ale faktycznie jest pyszny. Proporcje składników i przypraw są idealne 😉 Polecam jeszcze “Pasztet warzywny doskonały” 🙂 na chlebku, obowiązkowo z plasterkiem pomidora smakuje obłędnie 🙂

    • Marysia Pabich Posted 5 września 2016 11:04

      Dziękuję za polecenie, będę próbować 🙂

  • Natalia Posted 4 czerwca 2017 19:09

    Zrobiony, dodalam figi z braku sliwek i wyszedl przepyszny, lekko slodkawy. Tylko jak zwykle jem go lyzka, bo sie rozwala, ale to chyba taka uroda vege pasztetow, bo kazdy mi taki wychodzi:)

    • Marysia Pabich Posted 5 czerwca 2017 10:42

      Najważniejsze, że smakuje 🙂 Nam się czasem kruszy, ale przeważnie jest ok i można pokroić na plasterki. Moje obserwacje są takie, że kasza jaglana powinna być dobrze rozgotowana, a po upieczeniu pasztet dobrze owinięty, aby nie wysechł podczas chłodzenia.

  • Ola Posted 19 listopada 2017 08:40

    Dziękuję serdecznie z przepis, wczoraj zrobiłam i wyszedł wyborny! Zamiast śliwek użyłam żurawiny, a zamiast kaszy jaglanej użyłam kuskus (jaglanej nie mogłam nigdzie znaleźć, mieszkam w Melbourne) i pomimo tych zmian, pasztet smakuje przepysznie! Zgodnie z przepisem zadbałam o to, aby nie wysechł, dodałam też trochę oleju kokosowego i nie kruszy wcale, świetnie się kroi. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam 🙂

    • Marysia Pabich Posted 19 listopada 2017 16:26

      Bardzo się cieszę, że smakuje i super, że odważyłaś się na zmiany 🙂 Dziękuję za komentarz. Smacznego 🙂

  • Iwona Posted 14 grudnia 2017 16:57

    Mój ulubiony! Dodaję do masy łyżkę zmielonego siemienia lnianego i wszystko się świetnie trzyma 🙂

    • Marysia Pabich Posted 15 grudnia 2017 08:08

      Dziękujemy za podpowiedź 🙂

  • nina Posted 14 grudnia 2017 20:56

    Marysiu czy myslisz ze z soczewica czerwona tez wyjdzie ok? Dziekuje

    • Marysia Pabich Posted 15 grudnia 2017 08:07

      Czerwona soczewica dużo bardziej się rozpada. Uważaj żeby jej nie rozgotować i może dodaj, tak jak podpowiada Iwona, łyżkę zmielonego siemienia lnianego.

  • Bartek Posted 30 marca 2018 05:04

    Robiłem ten pasztet rok temu, w tym roku znowu znalazłem ten przepis 🙂 jest git!

  • KATARZYNA Posted 19 października 2018 10:01

    Pasztet jest pyszny 🙂 piekłam go w foremkach aluminiowych i rękawie do pieczenia a po upieczeniu zostawiłam w piekarniku do wystudzenia. Idealnie się kroi, nic się nie kruszy i jest wilgotny 🙂 Palce lizać

  • beatriz Posted 14 lutego 2019 15:17

    Czy zamiast zielonej soczewicy można dodać czerwoną soczewicę?

    • Marysia Pabich Posted 14 lutego 2019 18:36

      Nigdy nie robilam wersji z czerwoną soczewica. Przepis jest tak dobry, że najlepiej nic nie zmieniac 😉 No ale może ryzyko się oplaci? Daj znać ?

  • Kasia Posted 21 marca 2021 22:53

    Marysiu czym zastąpić sos sojowy? Z racji hashimoto muszę uważać na produkty sojowe 🙁

    • Marysia Pabich Posted 22 marca 2021 08:54

      Kasiu, myślę, że można pominąć i dać więcej innych przypraw (w tym soli). Ale według mojej wiedzy, nie musisz całkowicie rezygnować z produktów sojowych. Ważne żeby nie były bezpośrednio po lekach.

  • Kasia Posted 22 kwietnia 2021 22:26

    Marysiu dziękuję za ekspresową odpowiedź. Leków na hashimoto jeszcze nie przyjmuję. Skoro mówisz żeby nie łączyć produktów sojowych z lekami, to mnie nie dotyczy, więc odważnie kupiłam sos sojowy i dodałam do pasztetu. Wyszedł pyszny.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *