Wegański twarożek ze słonecznika

6

Nie jesz nabiału i tęsknisz za twarożkiem? Nic trudnego! Wypróbuj wegański twarożek ze słonecznika.

Wystarczy zmiksować nasiona słonecznika, lekko je zakwasić sokiem z cytryny lub wodą z kiszonych ogórków i dodać ulubione warzywa. Jeśli zdecydujesz się na wersję z wodą z kiszonych ogórków, to dodaj mniej soli, woda już jest lekko słona.

Na zdjęciu rzodkiewki, ogórek zielony i kiełki brokułu, ale lubię też wersję z pomidorem i cebulą lub szczypiorkiem. Twarożek nadaje się również do jedzenia bez chleba, prosto z miseczki też jest pyszny!

W podobny sposób możesz również zrobić twarożek z nerkowców >>

Ważnym składnikiem roślinnych twarożków są płatki drożdżowe, które nadają serowy smak i dodatkowo są bardzo zdrowe :)

Składniki:
– szklanka nasion słonecznika
– sok z cytryny lub woda z kiszonych ogórków
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– sól, pieprz
– dowolne warzywa

Wykonanie:
1. Nasiona słonecznika zalej na noc zimną wodą.

2. Rana odcedź, przełóż do pojemnika blendera, dodaj sok z cytryny i płatki drożdżowe. Zmiksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dolej więcej wody.

3. Dodaj sól, pieprz i warzywa pokrojone w drobną kostkę. Wymieszaj.

Smacznego :)

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania
zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

6 Responses

  1. Milena

    No, i to jest super przepis dla kogoś, kto ma alergię na białko mleka, a mam w rodzinie taką osobę. Super twarożek, na pewno wypróbuję!

    Odpowiedz
      • Milena

        Dziś zrobilam ten twarożek – to jest przepyszne!!! Dodałam rzodkiewkę, szczypiorek i doslownie dwa posiekane listki z selera naciowego. No i moje ukochane płatki drożdżowe, oczywiście. Wyszło obłędnie. Właśnie siedzę i jem, aż mi sie uszy trzęsą:)

        Odpowiedz
  2. odpluskwianie

    o kurcze to jestem całkowicie zaskoczona takim przepisem! W życiu nie wpadłabym na twarożek ze słonecznika??? ależ to musi być śmieszny smak 😀 koniecznie muszę sprawdzić 😀

    Odpowiedz

Odpowiedz na „Marysia PabichCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *