Wegańskie kanapki – 8 pomysłów na co dzień i na imprezę

3

Zastanawiasz się nad przejściem na weganizm ale boisz się, że nie będziesz mieć z czym zjeść kanapki? Bo bez wędliny, sera i twarogu to zostaje już chyba tylko dżem?

Mamy dobrą wiadomość – wcale nie musi tak być :) Przez półtora roku na diecie wegańskiej zebraliśmy już sporo pomysłów na wegańskie kanapki. Sprawdzają się na co dzień, na uroczyste przyjęcia, a także na luźne spotkania ze znajomymi. Kolejność zamieszczonych przepisów odpowiada mniej więcej częstotliwości z jaką dane kanapki pojawiają się u nas w domu.

Zanim jednak przejdę do przepisów na kanapki, chcę Ci powiedzieć, że jeśli codziennie zabierasz kanapki do pracy lub szkoły, bo nie masz czasu na gotowanie lub pomysłów co innego możesz zjeść, to zebrałam w jednym miejscy wiele pomysłów na szybkie lunche do zabrania ze sobą. Przygotowanie większości z nich zajmuje mniej niż 30 minut. Chcesz spróbować? Zajrzyj tutaj.

A teraz czas na kanapki :)

Do konkretnych przepisów możesz przejść klikając w link lub obrazek. Zapraszamy :)

1. Pasty z roślin strączkowych

Najczęściej na nasze kanapki trafiają pasty z roślin strączkowych. Po pierwsze bardzo nam smakują, a po drugie bardzo szybko się je przygotowuje. Pasty można wykonać z soczewicy, ciecierzycy (popularny hummus), a także z fasoli, z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzają się suszone pomidory, które są tak aromatyczne, że pasty nie potrzebują już dodatkowego doprawiania (poza odrobiną soli). Do past z ciecierzycy lubię dodawać oliwki i kiszone ogórki. Jeżeli dopada nas nieoczekiwany głód wykorzystuję czerwoną fasolę w puszce.

Pyszna pasta z zielonej soczewicy

wegańskie kanapki

.

Ekspresowa pasta z czerwonej fasoli

wegańskie kanapki

.

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

pasta_z_ciecierzycy

.

2. Pasztety roślinne

Trochę bardziej pracochłonne ale i bardziej odświętne są pasztety roślinne. Wykonuje je się podobnie jak pasty, blendując wszystkie składniki, a później zapiekając je w piekarniku. Pasztet z zielonej soczewicy ze śliwkami, tak bardzo nam zasmakował, że pojawia się na wszystkie specjalne okazje, typu święta, czy wizyta gości. Królową bezmięsnych pasztetów, jest Jadlonomia i tam odsyłam po więcej przepisów.

Pasztet z soczewicy ze śliwką (nasz ulubiony)

wegańskie kanapki

.

3. Twarożek z tofu

Tofu pozwala nam cieszyć się smakiem tradycyjnego twarogu. Aby uzyskać taki efekt kluczowe jest dodanie do tofu soku z cytryny i soli. Pozostałe dodatki wedle uznania, moje ulubione połączenia to rzodkiewki lub pomidor i cebula. Moje ulubione jest tofu firmy Polsoja, smak soi jest w nim najmniej wyczuwalny.

Twarożek z tofu z rzodkiewkami (zupełnie jak tradycyjny)

wegańskie kanapki

.

4. Awokado

Awokado to doskonałe rozwiązanie na kanapki. Możesz je rozsmarować lub pokroić w plasterki. Mnie najbardziej smakuje awokado w połączeniu z pomidorem :) Jeżeli nie wykorzystuję całego awokado na raz, resztę (razem z pestką) przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, plastikowym lub szklanym.

wegańskie kanapki

.

5. Guacamole

Mając więcej czasu można z awokado przygotować guacamole. Dodatek czerwonej cebulki, czosnku i papryczek chili, sprawia, że pasta jest bardzo wyrazista i ciekawa w smaku. Osobiście dość rzadko przygotowuję guacamole, ale kiedy tylko zrobi je Mariusz z bloga okrokdalej.pl, to zawsze mu wyjadam :)

Meksykańskie guacamole

wegańskie kanapki

.

6. Pesto

Pesto przygotowuję samodzielnie w domu z pietruszki lub jarmużu. Można je wykorzystać do kanapek lub makaronu. Zawsze kupujesz pesto w sklepie? Sprawdź jak proste jest przygotowanie go w domu. Polecam :)

Szybkie pesto z natki pietruszki

wegańskie kanapki

.

7. Masło orzechowe

Masło orzechowe to taka nasza przedostatnia deska ratunku, korzystamy z niej głównie na wyjazdach. To smaczna, wysoko energetyczna przekąska np. na wędrówki w górach lub pod namiotem. Dodatkowym plusem jest brak konieczności przechowywania masła w lodówce. Zatem na wyjazdach, kiedy zjemy już wszystkie zabrane z domu pasty, sięgamy po mało orzechowe. Kupując je zwracamy uwagę aby miało jak największą ilość orzechów (ponad 90%).

Tosty z dodatkiem banana, sprawdzą się także jako imprezowa przekąska.

wegańskie kanapki

.

8. Kupne pasztety, paprykarze i inne smarowidła

Staramy się omijać je szerokim łukiem ale warto wiedzieć, że jest taka opcja, to już naprawdę ostatnia deska ratunku. Lekkie pojemniki i długi termin przydatności do spożycia to niezaprzeczalne plusy. Sprawdzają się w podróżach, szczególnie latem, kiedy bez lodówki żadne domowe pasty nie są w stanie wytrzymać dłużej niż pół dnia. Z kupnych specyfików najbardziej w nasze gusta trafił paprykarz warzywny firmy Sante. Mamy w domu także roślinny smalec, ale od pół roku jeszcze nikt nie odważył się go spróbować :)

wegańskie kanapki

.

Masz inne pomysły na fajne kanapki?  Podziel się z nami :)

.

Szukasz roślinnych przepisów?
Szpinak z zieloną soczewicą

Codziennie zastanawiasz się co zjeść na obiad?

Brakuje Ci czasu na gotowanie i pomysłów na zdrowe obiady w czasie pracy? Ciągle jesz kanapki lub sięgasz po dania typu fast-food?

Poznaj pomysły na obiady, których znajomi będą Ci zazdrościć!

Potrzebujesz tylko 30 minut, a gotując od razu na kilka dni, jeszcze mniej czasu, warto jednak mieć system, aby nie jeść ciągle tego samego. Chcesz sprawdzić czy moje sposoby zadziałają u Ciebie?

Kliknij aby dowiedzieć się więcej!

.

3 Responses

  1. Daria.

    pomysłów na wegańskie kanapki jest mnóstwo, a co jedna to smaczniejsza :) dziś biorę ze sobą do szkoły z domową pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów z dodatkiem bazylii jeszcze :) pycha!

    Odpowiedz
  2. jonka

    Ostatnio kupiłam tofu polsoi z pomidorami i bazylią. Zrobiłam z tego pastę-twarożek z dodatkiem suszonych pomidorów i szczypiorku. Niebo w gębie :)

    Odpowiedz

Odpowiedz na „jonkaCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *