Muffinki owsiane z owocami

4

 

Mam dzisiaj dla Was szybki deser bez glutenu, cukru i nabiału – muffinki owsiane z owocami :)

Mąkę owsianą możesz kupić gotową w sklepie lub zmielić płatki owsiane. Do tego dojrzałe banany, siemię lniane i dowolne inne owoce. Mogą to być truskawki, maliny, jagody. Zimą możesz użyć mrożonych owoców.

Muffinki możesz zabrać ze są do pracy lub dać dziecku do szkoły.

Składniki (na 11 sztuk):
– 2 i 1/2 szklanki mąki owsianej (część mąki możesz zmienić na orkiszową)
– 1/2 szklanki mleka roślinnego
– 3 duże dojrzałe banany lub 4 małe
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 10-12 truskawek lub inne owoce (mogą być mrożone)

1. W misce wymieszaj mąkę, sodę i siemię lniane

2. Blenderem zmiksuj banany z mlekiem i oliwą.

3. Dodaj do mąki i dokładnie wymieszaj. Wrzuć owoce (truskawki można pokroić na mniejsze kawałki) i ponownie wymieszaj.

4. Przełóż do foremek i piecz 20-30 minut w 150 stopniach (do suchego patyczka).

Smacznego :)

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Szukasz zdrowych i szybkich przepisów na śniadania?
zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

4 Responses

  1. Joanna

    Witam serdecznie,
    czy muffinki z tego przepisu wychodzą wilgotne? czy zamiast świeżych truskawek mogę użyć mieszanki mrożonyc owoców, jeśli tak to kiedy dodać owoce do ciasta? Zmieni się jakoś czas i parametry pieczenia? Dziękuję za odp.Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Muffinki wychodzą wilgotne. Z mrożonymi truskawkami robiłam chyba tyko raz, przeważnie zimą zmieniam truskawki na jabłka i dodaję cynamon :) Mrożone owoce należy dodać zamrożone, w tym samym momencie, czyli na sam koniec. Czas pieczenia może się lekko wydłużyć, najlepiej sprawdzić tp patyczkiem. Czas pieczenia może też zależeć od wielkości foremek, a nawet od tworzywa, z którego są zrobione, więc wytyczne lepiej zawsze traktować tylko jako ogólną informację i sprawdzać patyczkiem co jakiś czas. Pozdrawiam :)

      Odpowiedz
  2. Karolina

    Dzień dobry,

    Czy koniecznie trzeba użyć ksylitolu, czy można użyć zwykłego cukru?
    Będę wdzięczna za odpowiedz.

    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *