Wegetariańska fasolka po bretońsku - Jak Zdrowo Żyć

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Słyszałam wiele razy, że bez mięsa nie można się najeść. Ta fasolka całkowicie temu zaprzecza. Dzięki dodatkowi wędzonego tofu smakuje zupełnie jak klasyczna fasolka po bretońsku i jest bardzo sycąca. Zarówna fasola jak i tofu są bogatymi źródłami białka, także taki posiłek z powodzeniem zastępuje mięsny.

Składniki (na 3 osoby):
– 250g suchej białej fasoli
– 1 duża cebula
– 2 łyżki oleju
– kartonik przecieru pomidorowego
– 180g kostka wędzonego tofu
– 2 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka cząbru
– 2 łyżki sosu sojowego
– sól, pieprz

1. Fasolę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na co najmniej 12 godzin.

2. Opłucz na sitku, zalej zimną wodą, posól i ugotuj do miękkości.

3. W garnku podgrzej olej i zrumień na nim cebulę. Wlej przecier pomidorowy i gotuj bez przykrycia przez kilkanaście minut, aż lekko zgęstnieje.

4. Dodaj pokrojone w kostkę tofu, ugotowaną fasolę, przyprawy i gotuj kolejne 10-15 minut. Gotowe.

Fasolkę najczęściej jemy z chlebem lub kaszą gryczaną.


sniadanie

.

Pobierz darmowy e-book z przepisami na proste i zdrowe śniadania. Kliknij tutaj.

1 Comment

  • bartolini Posted 23 lipca 2014 16:25

    Klasyczne polskie danie, które uwielbiam m.in. za jego smak i prostotę wykonania. Oprócz fasoli Jaś dodaję przecier Pomidori, do tego przyprawy ziołowe, które nadają tej potrwaie fantastyczny smak. Polecam.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *