Wegetariański kapuśniak z wędzonym tofu

Wegetariański kapuśniak z wędzonym tofu to nasza ulubiona wersja tradycyjnej polskiej zupy. W wegetariańskim wydaniu jest równie pyszna :)

Kapuśniak można ugotować na bardzo wiele sposobów. Moja mama gotuje go ze słodkiej kapusty z pomidorami, a ja z kiszonej z dodatkiem tofu, który wizualnie przypomina boczek. Sama nie wiem, który z nich jest lepszy :) Mam nadzieję, że uda mi się wyciągnąć od mamy przepis na jej kapuśniak i podzielić się nim na blogu.

Składniki:
– 30 dag kiszonej kapusty
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/2 małego selera
– 2 liście laurowe
– 4 małe ziemniaki
– cebula
– 1/2 kostki wędzonego tofu
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– olej do smażenia
– 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
– natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

1. Do garnka wlej 1,5 litra wody.

2. Dodaj  starte na tarce lub zmiksowane blenderem marchewkę, selera, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz liście laurowe i zioła prowansalskie. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

3. Na patelni podsmaż cebulę i tofu.

4. Dodaj do zupy odciśniętą z wody i drobno pokrojoną kiszoną kapustę (wody nie wylewaj) oraz cebulę z tofu. Gotuj około 1 godziny (aż kapusta zmięknie).

5. Przestań gotować, dodaj sok z kapusty, sól, pieprz, płatki drożdżowe.

Podaj z zieloną pietruszką. Smacznego!

Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki „Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem„. Zatem jedzmy i nie chorujmy :)

wegetariański kapuśniak

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *