Wytrawne muffinki z mąki z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy to fajny sposób na zjedzenie większej ilości strączków. Zmieniając mąkę pszenną na mąkę z ciecierzycy zwiększasz zawartość biała i żelaza w posiłku. Dodatkowo zwiększasz różnorodność swojej codziennej diety :) To również fajne rozwiązanie dla osób unikających glutenu.

Do zrobienia tych muffinek zainspirował mnie przepis z bloga Salaterka.pl. Mąką wymieszana z mlekiem i oliwą jest fajną bazą, do której możesz dobrać różne dodatki. W oryginalnym przepisie jest groszek i cukinia, ale ja postawiałam na marchewkę, pomidorki i cebulę.

Baw się dodatkami i znajdź swoją ulubioną wersję tych muffinek :)

Składniki (na 9 małych babeczek):
– kubek 300 ml mąki z ciecierzycy (120 g)
– 1 szklanka mleka sojowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 marchewka
– 1/2 cebuli
– 6 pomidorków koktajlowych
– 2 gałązki świeżej bazylii

Wykonanie:
1. Mąkę z ciecierzycy, mleko, oliwę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce.

2. Marchewkę i cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidorki na plasterki, bazylię drobno posiekaj.

3. Warzywa dodaj do masy z ciecierzycy i wymieszaj.

4. Masę przełóż do foremek na muffinki i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :)

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania
zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *