Zielony koktajl przeciw przeziębieniu

3

Czy wiesz, że zawarta w ananasie bromelaina łagodzi stany zapalne i działa przeciwbólowo? Ananas jest również dobrym źródłem witaminy C. Dzięki temu może pomóc nam w walce z przeziębieniem, szczególnie z bólem gardła.

Oczywiście jednorazowe zjedzenie ananasa nie wyleczy nas natychmiast z kataru czy bólu gardła, ale regularne włączanie go do diety, razem z innymi produktami wzmacniającymi odporność, da widoczne rezultaty.

Ale uwaga bromelaina jest zawarta tylko w świeżym ananasie, puszkowany nie zawiera już tego enzymu! Sięgajmy zatem po świeże owoce i jedzmy je w całości lub zmiksowane w koktajlu. Zielone liście i owoce jagodowe dodane do koktajlu z ananasem dodatkowo zwiększą zawartość cennych przeciwutleniaczy, dzięki którym odporność Twojego organizmu będzie rosła.

To właśnie od zwiększania odporności zaczęła się nasza przygoda ze zdrowym odżywianiem. Kiedy nasza córka dużo chorowała w żłobku i przedszkolu, chciałam jej pomóc i zaczęłam interesować się wpływem diety na zdrowie. Teraz chcę pomóc innym rodzicom, którzy mają podobne problemy, dlatego dzielę się wiedzą i stworzyłam 4 zasady zdrowego odżywiania (możesz je poznać zapisując się na dole).

A teraz przepis na koktajl :)

Składniki:
– 1 plaster ananasa
– 1 dojrzały banan
– 1 szklanka liści roszponki
– 1 szklanka malin
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1 szklanka wody

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj.

2. Wypij od razu po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce (nie dłużej niż kilka godzin).

Smacznego :)

.
Poradnik 4 zasady zdrowego odżywiania wysyłam na maila. Pobierz już dziś! 



.

Znasz kogoś kto skorzysta z tych porad? Udostępnij proszę :)

3 Responses

  1. KatJa

    Potwierdzam. Bardzo fajny. Pomaga przy przeziębieniach, robiliśmy już kilka razy. Było i tak, że z braku malin użyłam mrożonych czarnych porzeczek. Też był pyszny. Podejrzewam, że można też użyć jagód. Zastanawiam się nad zastąpieniem roszponki jarmużem. Marysiu co myślisz o takich zmianach?

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Jak najbardziej można rotować składniki, trzymając się tych samych grup. Czyli zielone liście zamieniamy na zielone liście, a maliny na inne owoce jagodowe, tylko ananasa w tym przepisie nie można zamienić, on ma wyjątkowe właściwości :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *