Zupa brukselkowa

Zupa brukselkowa to propozycja typowo zimowa. Zimą jemy więcej ciepłych posiłków i zdecydowanie więcej zup niż latem czy wczesną jesienią.

Warzywa zupa z dodatkiem strączków może być również dobrym pomysłem na śniadanie lub kolacje. Zupy warzywne są niskokaloryczne i bardzo wartościowe. Bardzo często możemy przemycić do nich warzywa, których nie jemy w inne postaci, np. korzeń pietruszki lub selera.

Składniki:
– 300 g brukselki
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 łodyga od brokuła
– 3-4 ziemniaki
– 1/2 szklanki żółtej soczewicy
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżka mleka kokosowego.
– sól

Wykonanie:
1. Do dużego garnka wlej 1 litr wody i zacznij podgrzewać.

2. Marchewkę i pietruszkę obierz i zmiksuj w pojemniku blendera na drobne kawałki. Łodygę od brokuła również zmiksuj lub pokrój w drobną kostkę. Dodaj rozdrobnione warzywa oraz całe brukselki do zupy.

3. Ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj do zupy wraz z 1/3 łyżeczki soli.

4. Soczewicę przepłucz na sitku i również dodaj do zupy. Gotuj całość przez 30 minut.

5. Przelej 300 ml zupy do blendera kielichowego (lub oddzielnego naczynia, jeśli korzystasz z blendera ręcznego), dodaj płatki drożdżowe, kurkumę i mleko kokosowe. Zmiksuj i wlej do pozostałej zupy.

6. Na talerzu dodaj natkę pietruszki lub drobno posiekany jarmuż.

Smacznego :)

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Szukasz zdrowych i szybkich przepisów na śniadania?
zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *