Zupa kalafiorowa

2

Tego lata zakochałam się w zupach, głównie dlatego, że gotują się same. Szykuję wszystkie składniki, wrzucam do wody i nie muszę więcej siedzieć w gorącej kuchni. Idę na balkon czytać lub pisać dla Was nowe teksty. Oczywiście nastawiam minutnik, bo bez tego przypaliłabym nawet zupę :)

Gotowanie zup ma też taką zaletę, że nie tracimy wartości odżywczych, które przechodzą do wody. Gotując samego kalafiora w wodzie i później go odcedzając, wylewasz część tych wartości. Kiedy gotujesz zupę wszystko zostaje w garnku.

Zupy jarzynowe to doskonały sposób na jedzenie większej ilości warzyw. Dodatkowo możemy przemycić takie warzywa, których nie jemy na surowo, jak np. korzeń pietruszki i selera.

Składniki:
– średni kalafior
– 2 marchewki
– pietruszka
– mały por
– 4 ziemniaki
– 1/2 szklanki żółtej soczewicy
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– łyżka sosu sojowego
– łyżeczka kurkumy
– sól, pieprz

Wykonanie:
1. Do garnka wlej 1,5 litra wody i zacznij podgrzewać.

2. Marchewkę i pietruszkę zmiksuj w pojemniku blendera, por pokrój na plasterki, kalafior podziel na małe kawałki, ziemniaki pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 30 minut.

3. Gdy warzywa będą miękkie, odlej 300 ml zupy i dodaj do niej kurkumę, płatki drożdżowe i sos sojowy. Zmiksuj w blenderze i dodaj do pozostałej zupy.

4. Na talerzu posyp natką pietruszki.

Smacznego :)

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *