Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Tego lata zakochałam się w zupach, głównie dlatego, że gotują się same. Szykuję wszystkie składniki, wrzucam do wody i nie muszę więcej siedzieć w gorącej kuchni. Idę na balkon czytać lub pisać dla Was nowe teksty. Oczywiście nastawiam minutnik, bo bez tego przypaliłabym nawet zupę 🙂

Gotowanie zup ma też taką zaletę, że nie tracimy wartości odżywczych, które przechodzą do wody. Gotując samego kalafiora w wodzie i później go odcedzając, wylewasz część tych wartości. Kiedy gotujesz zupę wszystko zostaje w garnku.

Zupy jarzynowe to doskonały sposób na jedzenie większej ilości warzyw. Dodatkowo możemy przemycić takie warzywa, których nie jemy na surowo, jak np. korzeń pietruszki i selera.

Składniki:
– średni kalafior
– 2 marchewki
– pietruszka
– mały por
– 4 ziemniaki
– 1/2 szklanki żółtej soczewicy
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– łyżka sosu sojowego
– łyżeczka kurkumy
– sól, pieprz

Wykonanie:
1. Do garnka wlej 1,5 litra wody i zacznij podgrzewać.

2. Marchewkę i pietruszkę zmiksuj w pojemniku blendera, por pokrój na plasterki, kalafior podziel na małe kawałki, ziemniaki pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa i soczewicę (przepłukaną na sitku) wrzuć do wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 30 minut.

3. Gdy warzywa będą miękkie, odlej 300 ml zupy i dodaj do niej kurkumę, płatki drożdżowe i sos sojowy. Zmiksuj w blenderze i dodaj do pozostałej zupy.

4. Na talerzu posyp natką pietruszki.

Smacznego 🙂

8 Comments

  • Monika Posted 13 sierpnia 2017 12:40

    A co można dać zamiast płatków drożdżowych ?

    • Marysia Pabich Posted 13 sierpnia 2017 13:20

      Monika, możesz dać inne ulubione przyprawy.może sos sojowy?
      Ale płatki bardzo polecam kupić 🙂

      • Monika Posted 3 września 2017 20:26

        Dzięki, zrobiłam dziś i nawet mężowi bardzo smakowało, a to największy krytyk moich kulinarnych wyczynów 😛 a płatki kupiłam i rzeczywiście często się przydają

        • Marysia Pabich Posted 4 września 2017 12:32

          Cieszę się 🙂 Pozdrowienia dla męża 🙂

  • Dorota Posted 31 sierpnia 2017 13:32

    Powiedz mi dlaczego do zup dodajesz płatki drożdżowe?

    • Marysia Pabich Posted 31 sierpnia 2017 14:30

      Dodaję płatki bo bardzo mi smakują 🙂 Nie robię zup na kostkach, ani nie dodaję przypraw w płynie typu maggi. Z płatkami drożdżowymi i ewentualnie łyżką sosu sojowego zupy wychodzą bardzo dobre. Dodaję też płatki do sosów i do past do chleba. Więcej o płatkach pisałam tutaj: https://jakzdrowozyc.pl/platki-drozdzowe/

  • Alicja Posted 9 października 2018 10:05

    W “składnikach” jest żółta soczewica, ale w przepisie się nie pojawia. W którym momencie ją dodać? 🙂

    • Marysia Pabich Posted 9 października 2018 11:19

      Alicja, dziękuję za zwrócenie uwagi. Soczewicę dodajemy zaraz na początku, ze wszystkim 🙂 Już poprawiłam w przepisie. Pysznej zupy życzę 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *