Tego lata zakochałam się w zupach, głównie dlatego, że gotują się same. Szykuję wszystkie składniki, wrzucam do wody i nie muszę więcej siedzieć w gorącej kuchni. Idę na balkon czytać lub pisać dla Was nowe teksty. Oczywiście nastawiam minutnik, bo bez tego przypaliłabym nawet zupę 🙂
Gotowanie zup ma też taką zaletę, że nie tracimy wartości odżywczych, które przechodzą do wody. Gotując samego kalafiora w wodzie i później go odcedzając, wylewasz część tych wartości. Kiedy gotujesz zupę wszystko zostaje w garnku.
Zupy jarzynowe to doskonały sposób na jedzenie większej ilości warzyw. Dodatkowo możemy przemycić takie warzywa, których nie jemy na surowo, jak np. korzeń pietruszki i selera.
Składniki:
– średni kalafior
– 2 marchewki
– pietruszka
– mały por
– 4 ziemniaki
– 1/2 szklanki żółtej soczewicy
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– łyżka sosu sojowego
– łyżeczka kurkumy
– sól, pieprz
Wykonanie:
1. Do garnka wlej 1,5 litra wody i zacznij podgrzewać.
2. Marchewkę i pietruszkę zmiksuj w pojemniku blendera, por pokrój na plasterki, kalafior podziel na małe kawałki, ziemniaki pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa i soczewicę (przepłukaną na sitku) wrzuć do wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 30 minut.
3. Gdy warzywa będą miękkie, odlej 300 ml zupy i dodaj do niej kurkumę, płatki drożdżowe i sos sojowy. Zmiksuj w blenderze i dodaj do pozostałej zupy.
4. Na talerzu posyp natką pietruszki.
Smacznego 🙂
8 Comments
A co można dać zamiast płatków drożdżowych ?
Monika, możesz dać inne ulubione przyprawy.może sos sojowy?
Ale płatki bardzo polecam kupić 🙂
Dzięki, zrobiłam dziś i nawet mężowi bardzo smakowało, a to największy krytyk moich kulinarnych wyczynów 😛 a płatki kupiłam i rzeczywiście często się przydają
Cieszę się 🙂 Pozdrowienia dla męża 🙂
Powiedz mi dlaczego do zup dodajesz płatki drożdżowe?
Dodaję płatki bo bardzo mi smakują 🙂 Nie robię zup na kostkach, ani nie dodaję przypraw w płynie typu maggi. Z płatkami drożdżowymi i ewentualnie łyżką sosu sojowego zupy wychodzą bardzo dobre. Dodaję też płatki do sosów i do past do chleba. Więcej o płatkach pisałam tutaj: https://jakzdrowozyc.pl/platki-drozdzowe/
W “składnikach” jest żółta soczewica, ale w przepisie się nie pojawia. W którym momencie ją dodać? 🙂
Alicja, dziękuję za zwrócenie uwagi. Soczewicę dodajemy zaraz na początku, ze wszystkim 🙂 Już poprawiłam w przepisie. Pysznej zupy życzę 🙂