Zupa krem z cukinii i ciecierzycy

5

Zawsze zachęcam moich czytelników i pacjentów do jedzenia zup. Zupy warzywne są niskokaloryczne i mają dużo wartości odżywczych. Zamiast kanapki na drugie śniadanie, czy na kolację można zjeść właśnie taką zupę. Jecie? Lubicie?

Oboje z Tomkiem bardzo lubimy zupę krem z brokuła i zielonego groszku, a dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną zieloną zupę – zupa krem z cukinii i ciecierzycy. W sezonie na cukinię na pewno będę Wam o niej przypominać, bo jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu.

Składniki:
– 2 cukinie (około 700 g)
– 1 cebula
– 1 por
– 1 kubek ugotowanej ciecierzycy
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka sosu sojowego
– oliwa lub olej

Wykonanie:
1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę i pora (pokrojone w kostkę). Jeśli unikasz oleju możesz poddusić warzywa w odrobinie wody.

2. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinie (bez obierania), wlej trochę wody (koło 1/2 szklanki) na dno garnka i duś pod przykryciem przez 10 minut, kilka razy mieszając.

3. Do garnka dodaj 700 ml wody, ugotowaną ciecierzycę oraz sól i pieprz. Gotuj kolejne 10 minut.

4. Dodaj sok z cytryny, sos sojowy, wyciśnięty czosnek, płatki drożdżowe i zmiksuj całość na zupę krem. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej soli. Na talerzu posyp dowolnymi dodatkami.

Smacznego :)

5 Responses

  1. Wiktor

    Super przepis! Bardzo proste nawet do przyrządzenia dla faceta! 😀 można zaskoczyć żonę, jak nie jest się jakimś wybitnym talentem kulinarnym. Zrobię swojej niespodziankę :)

    Odpowiedz

Odpowiedz na „AgnieszkaCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *