Zupa ogórkowa

4

Zupę ogórkową jedli chyba wszyscy :) Ale może jest jeszcze ktoś, kto nie wie jak ją ugotować, jeżeli tak to zapraszam. Przez wiele lat nie gotowałam tej zupy, a okazuje się, że jest ona bardzo prosta do przygotowania, smaczna i niskokaloryczna.

Składniki (na około 4 porcje):
– włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, seler)
– 2 ziemniaki
– 1 marchewka
– 6-8 kiszonych ogórków
– sól, pieprz, oliwa z oliwek, płatki drożdżowe
– natka pietruszki

Do garnka nalej około 1,5 litra wody, wrzuć obraną włoszczyznę i ugotuj do miękkości. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyjmij ją, a do garnka włóż ziemniaki pokrojone w kostkę i surową marchewkę startą na tarce. Gotuj do miękkości. W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki. Gdy ziemniaki będę już miękkie przestań gotować, dodaj ogórki, sól, pieprz, łyżkę oliwy z oliwek i płatki drożdżowe. Na talerzu posyp natką pietruszki.

Smacznego! :)

 

4 Responses

  1. Marta

    Odpalam kompa z myślą o znalezieniu przepisu prostego i szybkiego na zupę (bo nie bardzo mi się chce dziś coś pichcić :D) no i bach.. jak znalazł! dzięki!

    Odpowiedz
  2. bartolini

    Cennię sobie przepisy, gdy odkrywam nowośc, którą moge dodać do tej potrawy. Zupę ogórkową chętnie jadam, bo jest zdrowa , no i koniecznie dodaję ogórki małosolne z Gomaru (zazwyczaj), świetnie komponuja się ze smakiem tej zupy. Polecam goraco.

    Odpowiedz
  3. Wanda

    Bardzo lubię zupę ogórkową a Twój przepis Marysiu jest idealny. Gotowałam według Twoich wskazówek z jednym wyjątkiem. Nie mając ogórków kiszonych dodałam ogórki małosolne z Gomaru. Wyszło bardzo pysznie. Dziękuję za przepis

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Cieszę się, że smakowało. My jedliśmy ogórkową w zeszłym tygodniu, a dzisiaj grochówka :) Tak lubię te zupy, że ostatnio rzadko robię coś nowego, ale chyba już czas na jakiś nowy przepis na zupę na blogu :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *